Benefietconcert Ellen ten Damme in Harderwijk

Op vrijdag 5 november treedt Ellen ten Damme op in de Catharinakapel in Harderwijk. Met de opbrengst willen de organisatoren - stichting Vischafslag en de Harderwijker Botterstichting - gezamenlijk een Bottermuseum starten.

Het optreden vloeit voort uit het Erfgoedfestival, waarvoor Ellen op een botter verbleef. Naar aanleiding van haar residentie schreef ze het lied De H van Harderwijk

Programma
Tijdens de avond treedt Ellen ten Damme op samen met haar vriend en muzikale partner: Ringo Maurer. Het voorprogramma wordt verzorgd door Marieke van Ruitenbeek, zangeres van Nederlandstalige pop, jazz, funk en electro. De avond is compleet aangekleed met hapjes en drankjes.

Ellen zal onder andere het lied De H van Harderwijk laten horen. Afgelopen zomer verbleef ze - op vraag van het Erfgoedfestival Gelderland - samen met Ringo op een botter. Ze vaarden mee met de mannen van de Botterstichting en overnachtten zelfs op de boot. Naar aanleiding van die residentie schreef ze een ode aan Harderwijk, met een hoofdrol voor de letter H. Dat lied liet ze eerder horen tijdens de opening van het festival en in de studio van het radioprogramma OVT op Radio 1.

Bottermuseum
De winst van het benefietconcert wordt gestoken in een nieuw op te richten Bottermuseum. Stichting Vischafslag en de Harderwijker Botterstichting willen een plek creëren, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een verdwenen Nederlandse cultuur en een ode wordt gebracht aan de botter. Ooit werden deze eikenhouten boten gebruikt voor het vangen van vis in de Zuiderzee. Na de bouw van de Afsluitdijk werd het water zoet. Slecht nieuws voor het eikenhout, dat niet bestand is tegen het zoete water. De Harderwijker Botterstichting zorgt met vrijwilligers voor het onderhoud van de botters.

Kaarten
Kaartjes voor de avond zijn verkrijgbaar bij visspecialist Dries van den Berg, Stephensonstraat 2 in Harderwijk. Voor honderd euro krijg je een compleet verzorgde avond met optredens, hapjes en drankjes en steun je bovendien de oprichting van een Bottermuseum. Daarnaast is de avond ook te volgen via een livestream. Kijk op de website van het Bottermuseum voor meer informatie.

Erfgoedfestival Gelderland
Het initiatief voor het Erfgoedfestival ligt bij Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 220 erfgoedorganisaties in de provincie. Dit is het zevende festival. Het Erfgoedfestival werkt samen met veel andere organisaties. De Provincie Gelderland speelt een belangrijke rol, niet alleen als sponsor, maar dit jaar ook als deelnemer. Meer informatie is te vinden op de website van het Erfgoedfestival.

Volg de live stream via deze link: https://fb.me/e/28LEsFdci

De avond begint om 19.00 uur

(Bron mijngelderland)

Bottermuseum Ellen ten Damme
(Foto Robert van Luik)