Bekende Café Stoppels in Harderwijk mogelijk gesloopt

Door Harry Schipper – Het bij vrijwel elke Harderwijker wel bekende Café Cafetaria Stoppels, met haar grote terras op de hoek van het Stationsplein en de Stationslaan, wordt mogelijk gesloopt. Ook het huis en kantoortje ernaast gaan dan tegen de grond.

Ervoor in de plaats verrijst een groot gebouw met daarin plek voor zo’n 40 tot 45 kleine en betaalbare twee- en driekamer appartementen, vooral voor starters. Alleen Cafetaria Stoppels komt terug in de plint van de nieuwbouw

Dat is althans het plan waarmee Stoppels-eigenaar Jeroen van der Wiel naar de gemeente is gestapt. B en W staan heel positief tegenover zijn plan, zo meldt hij. Vooral omdat het Stationsplein erdoor opknapt. En omdat de geplande appartementen bijdragen aan het terugdringen van het woningtekort in Harderwijk.

Het nieuwe gebouw meet volgens de ingediende plannen ongeveer 26 bij 27 meter en mag wat de gemeentelijke stedenbouwkundigen betreft best zestien meter hoog worden. Da’s zo hoog als het dak van het iets verderop gelegen Christelijke College Nassau Veluwe en vier meter hoger dan het appartementsgebouw van Uwoon aan het Stationsplein. Dat is aan de kant van het Westeinde twaalf meter hoog.

De huidige bebouwing van het cafetaria en het café dateert uit 1968. Het huis aan de Stationslaan is al in 1952 gebouwd. Café Cafetaria Stoppels is al ruim twintig jaar een bekende en veel bezochte horecalocatie door zijn ligging vlakbij het NS-station op weg naar de stad. Behalve veel scholieren van het nabijgelegen CCNV telde het ook veel stamgasten. Met de komst van de tunnel onder het spoor in 2016 is de doorgaande route voor het auto- en fietsverkeer vanaf de Oranjelaan naar de stad afgesloten. Daardoor trok het café minder passanten. In verband met de coronamaatregelen is het café al geruime tijd gesloten. Het cafetariadeel daarentegen mag zich nog altijd verheugen op veel belangstelling. Het is vooral onder scholieren een populaire plek om een lekkere snack of patatje te scoren.

Van der Wiel heeft de omwonenden inmiddels per brief van zijn nieuwbouwplannen op de hoogte gesteld. Om er voldoende draagvlak voor te krijgen, wil hij initiatief in samenspraak met hen verder uitwerken. Tegenover Harderwijkse Zaken wil hij er zelf nog niet teveel over uitweiden. “Er is nog niet zoveel over bekend”, wimpelt hij vragen af over wie het project gaat realiseren, wat het gaat kosten en wanneer er gesloopt en gebouwd gaat worden. Wel spreekt hij over ‘het mooiste stukkie grond van Harderwijk’. Dat roept de vraag op of hij zelf het plan gaat realiseren, of dat zijn grond en de bebouwing verkoopt aan een projectontwikkelaar en daarbij een ‘heel nieuw jasje’ voor zijn goed draaiende cafetaria terugkrijgt.

Cafe Stoppels Harderwijk