Beeld en boom voor jubilerend CCNV Harderwijk

Door Petronella van het Goor - "Ik zie een mooi beeld voor de school op het gazon, waar nu de blokkendoos nog staat." Gert van Lunteren citeert uit een mail die hij stuurde naar de andere leden van het CCNV jubileumcomité. 

Een mail van 25 oktober 2019, kennelijk met vooruitziende blik, want op donderdag 9 september 2021 werd het beeld door Van Lunteren onthuld

Hij deed dat samen met oud-leerling Reinier Hoving, de maker van het beeld. Hoving genoot van de opdracht. "Het is een eerbetoon en een dankbetuiging naar alle docenten."

Als projectleider van 100 jaar CCNV en oud-leerling is Van Lunteren nog altijd heel betrokken bij de school. "Ik zeg altijd dat ik in mijn acht jaar hier heel veel geleerd, maar weinig gestudeerd heb", zegt hij lachend. De onthulling van het beeld en het planten van een jubileumboom, is de verlate afsluiting van een jubileumjaar dat er door de Coronacrisis toch anders uit kwam te zien dan verwacht.

"Gelukkig hebben we de reunies gehad, het onderwijscongres, het boek, de film, de musical. En dan nu eigenlijk het belangrijkste. Een uiting van waardering." Hij richt zich tot alle docenten die zich gegroepeerd hebben rondom het gazon. "Besef hoe belangrijk, waardevol en onbetaalbaar jullie baan is. Buitengewoon bedankt." Onder luid applaus gaat het doek van het beeld. "150 kilo staal en volledig hufterproof", vat Hoving zijn werk krachtig samen.

Een andere oud-leerling pakt het podium. Wethouder Marcel Companjen. Namens de gemeente Harderwijk plant hij de jubileumboom. Nu nog klein. "Maar als wij er straks niet meer zijn, zal deze boom schaduw en rust geven aan toekomstige generaties."

Boom 100 jaar CCNV Harderwijk geplant