B en W: AZC Harderwijk van 800 terug naar maximaal 500 opvangplekken

Door Harry Schipper – Breng het aantal asielzoekers in het asielzoekerscentrum (AZC) op Kranenburg Noord voor augustus volgend jaar terug van bijna achthonderd nu naar maximaal vijfhonderd.

Dat adviseert B en W aan de Harderwijkse gemeenteraad om als voorwaarde op te nemen in de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die in het Harderwijkse azc graag nog eens vijf jaar asielzoekers wil opvangen

Volgens burgemeester Harm-Jan van Schaik komt dit advies het beste overeen met de wens van de Harderwijkse gemeenteraad. “We geven hiermee gehoor aan een meerderheid van de raad”, licht hij het advies toe. De gemeenteraad wilde de verlenging van de asielopvang met nog eens vijf jaar aangrijpen om hardere voorwaarden te stellen aan het COA: minder asielzoekers en in plaats van overlast veroorzakende (criminele) asielzoekers liever meer gezinnen.

Het COA kwam daarop met twee voorstellen aan de raad. In het ene voorstel zouden er vijfhonderd permanente opvangplekken blijven en daarnaast een buffer van driehonderd plekken die alleen in specifieke situaties gebruikt zouden mogen worden. Dat zag het COA het liefst. In het andere voorstel wordt de opvangcapaciteit definitief teruggebracht naar vijfhonderd plekken.

Het COA is teleurgesteld dat het college van B en W nu heeft gekozen om het laatste voorstel – afbouwen naar vijfhonderd plekken – voor te leggen aan de gemeenteraad. “Ze hadden natuurlijk gehoopt dat wij tot een andere afweging waren gekomen”, licht Van Schaik de reactie van het COA op het besluit van B en W toe. “Maar bij het COA beseffen ze ook heel goed dat politiek draagvlak voor de opvang belangrijker is”.

Dat een meerderheid van de Harderwijk gemeenteraad vindt dat Harderwijk minder asielzoekers dan nu moet opvangen, was vooral ook omdat er in Nederland veel regio’s zijn waar geen of nauwelijks asielzoekers worden opgevangen. Het Rijk wil meer kleinere opvanglocaties inrichten. De Harderwijkse gemeenteraad vindt dat elke gemeente in ons land daarin zijn verantwoordelijkheid moet nemen. B en W kregen van de raad opdracht die gemeenten daartoe op te roepen. Dat deden ze vorige maand in een brief aan de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De Harderwijkse burgemeester is blij dat er zijn gemeente verantwoordelijkheid neemt voor het opvangen van asielzoekers, al zijn dat er na de zomer volgend jaar ‘nog maar’ maximaal vijfhonderd. “Harderwijk wil voor iedereen een gastvrije en vriendelijke gemeente zijn. Ook voor asielzoekers. Dat de raad in deze komende tijd een kleiner azc wil dan nu snap ik. Vijfhonderd past bij de omvang van onze stad.  Die omvang is voor het COA wel het minimum. Het werkt ook het prettigst, hoor ik andere gemeenten zeggen”.

Hoewel het college nu een advies heeft gegeven, moet de raad er nog een besluit over nemen. In de eerstvolgende commissievergadering wil het COA de raadsleden uitleggen waarom zij liever hebben dat onder bepaalde omstandigheden een buffercapaciteit voor de opvang kan worden ingezet. Mocht de raad daar niet voor kiezen, dan kan een deel van de woonunits op het azc worden verwijderd, verplaatst of hergebruikt om bijvoorbeeld dienst te doen als (tijdelijke) woningen voor Harderwijkse woningzoekenden.