Armoedebeleid in Harderwijk moet gaan leiden tot meer bestaanszekerheid

Het college van de gemeente Harderwijk heeft op 12 april jongstleden ingestemd met de nota Bestaanszekerheid en inkomensondersteuning 2016-2019.  

Het vastgestelde beleid moet de komende jaren gaan leiden tot meer maatwerk in de (inkomens-)ondersteuning. Door te sturen op bestaanszekerheid wordt een verbinding gelegd met het gehele sociale domein.

Er zijn de laatste jaren meer mensen die rond de armoedegrens moeten leven. De impact hiervan is groot voor het hele gezin. Langdurig in armoede leven maakt aansluiting vinden in de maatschappij steeds lastiger. De groep mensen die hier mee te maken heeft is heel divers. Er zijn mensen (bijvoorbeeld ouderen en chronisch zieken) die nauwelijks of geen mogelijkheden meer hebben om deze situatie op eigen kracht te verbeteren. Anderen kunnen dit wel, maar hebben andere redenen waarom dit toch niet lukt.
 
Zoals in het gehele sociale domein, streeft Harderwijk in plaats van regelingen voor iedereen naar maatwerk bij (inkomens-)ondersteuning. Voor mensen die geen en/of beperkte mogelijkheden hebben of geen tot weinig inkomensperspectief hebben, wordt ingezet op een ruimhartiger beleid op het gebied van inkomensondersteuning.  Voor de mensen die wel perspectief hebben op inkomen en ontwikkeling wordt juist een financiële prikkel ingezet op het moment dat mensen een betaalde baan kunnen aanvaarden. Dit om de zogenaamde armoedeval (een terugval in inkomen zodra iemand werkt, door het wegvallen van subsidies en toeslagen) te voorkomen.
 
Kinderen en jongeren een blijvende kans bieden om mee te doen op school en bij sport of cultuur staat hoog op de agenda.  Ook alleenstaande moeders zijn een groep die de gemeente graag wil laten meedoen in werk of anderszins.       
 
Op donderdag 12 mei zal de nota Bestaanszekerheid en inkomensondersteuning 2016 - 2019 in de commissie Samenleving worden behandeld en aansluitend in de raadsvergadering van 26 mei. Om tot een plan van uitvoering te komen wil het college dit in samenspraak met inwoners en maatschappelijke organisaties doen. Wanneer de nota definitief is vastgesteld, is het voornemen op dinsdag 21 juni  een startbijeenkomst te organiseren waar iedereen zijn of haar bijdrage kan leveren.