Ank Bos wint Piet Dijkstra Prijs 2023

Ank Bos is de winnares van de Piet Dijkstra Prijs 2023. Zij kreeg de prijs uit handen van burgemeester Harm-Jan van Schaik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van gemeente Harderwijk. Bos is sinds 2017 vrijwilliger bij stichting de Maretak, waar zij zich 40 tot 50 uur per week inzet voor mensen met kanker en/of hun naasten.

Een echte verbinder

Volgens het bestuur van de Maretak is Ank een spil in de stichting en zorgt haar actieve ambassadeurschap voor het aantrekken van nieuwe mensen. Ank Bos werd uit een groot aantal aanmeldingen unaniem door de commissie gekozen. De commissie bewondert de belangeloosheid en het aantal uren dat Ank zich inzet voor de stichting. Met haar inzet en persoonlijke aandacht voor de medemens, draagt ze bij aan positieve gezondheid in Harderwijk. Burgemeester Van Schaik: “Als jijzelf of iemand in de omgeving te maken krijgt met kanker, dan staat je wereld op z’n kop. Ank is voor veel mensen in deze tijd een baken van rust en weet mensen vaak perfect te verbinden met betekenisvolle activiteiten die hen verder brengt. Voor velen is de drempel om voor het eerst bij de Maretak binnen te stappen groot, maar Ank weet mensen op hun gemak te stellen en met elkaar te verbinden. Ze is de verpersoonlijking van Harderwijk zijn wij samen.”
 
Burgerschap
De Piet Dijkstra Prijs wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan een inwoner van de gemeente Harderwijk. Iemand die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners en een toonbeeld is van burgerschap. Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is ieders verantwoordelijkheid en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. De Piet Dijkstra Prijs is een initiatief uit de Harderwijker samenleving en de winnaar wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen.

Ank Bos Piet Dijkstra Prijs 2022
Ank Bos krijgt de prijs overhandigd door burgemeester Harm-Jan van Schaik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 11 januari. (Foto 
Saskia Beek Fotografie).