Alzheimder Cafe Harderwijk start nieuw seizoen met de film Still Alice

Op maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag; de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor mensen die aan de hersenziekte dementie lijden. 

Coördinator van Alzheimer Café Harderwijk Anneke Vegter vertelt waarom dat nodig is. 

"In Nederland hebben 260.000 mensen dementie en dit aantal zal explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Eén op de vijf Nederlanders krijgt deze ziekte. Nu al zorgen ruim 300.000 mantelzorgers voor iemand met dementie. We hebben het dus over grote getallen. Of je wilt of niet, je krijgt ermee te maken. Zeventig procent van alle mensen met dementie heeft de Ziekte van Alzheimer. Daarnaast zijn er ruim 50 andere vormen van dementie. Het grote publiek weet nog maar weinig over deze ziekte, de symptomen en de consequenties. Alzheimer Nederland neemt daarom het initiatief voor een dementievriendelijke samenleving door informatie over dementie te bieden en door te laten zien wat er allemaal mogelijk is om ervoor te zorgen dat mensen met dementie zo Iang mogelijk thuis kunnen blijven wonen."
 
Alzheimer Café Harderwijk start het nieuwe seizoen met het vertonen van de film Still Alice op 21 september in het Filmhuis Catharinakapel, Klooster 1 in Harderwijk. Anneke zegt hierover: "Ik heb het Filmhuis gevraagd of ze deze film wilden draaien rondom Wereld Alzheimer Dag. Ze zagen direct het belang ervan in en waren enthousiast."
 
De film gaat over Alice Howland, een gerenommeerde professor in de linguïstiek en moeder van drie kinderen. Ze heeft haar leven op een rijtje en niets lijkt haar geluk in de weg te staan. Op een dag begint ze woorden te vergeten. Ze wordt gediagnosticeerd met Alzheimer. In haar strijd tegen het geheugenverlies probeert ze verbonden te blijven met haar familie, terwijl haar herinneringen langzaam verdwijnen.                  
 
Kaarten kosten € 9 per persoon. Mensen met een filmpas van het Filmhuis kunnen met korting naar Still Alice. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Reserveren kan online via [email protected] of tot één uur voor de voorstelling via 06-11473742.
 
" We krijgen van het Filmhuis de gelegenheid om na te praten. Medewerkers van zorgaanbieders ZorgDat, Icare, Thuiszorg van Oranje en Alzheimer Café Harderwijk zijn aanwezig om vragen te beantwoorden van bezoekers."
 
De overige maandelijkse bijeenkomsten van het Café vinden als vanouds elke derde maandag van de maand plaats in Wijkhuis Stad, Houtkamp 33 in Harderwijk. Het Café is een veilige en vertrouwde ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, voor mantelzorgers, familie, vrienden en belangstellenden. Er wordt informatie verstrekt en praktische tips gegeven. Bezoekers komen om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen.

De zaal in Wijkhuis Stad is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang is gratis, evenals de koffie en thee. Naast de genoemde zorgaanbieders zijn ook Humanitas en de Protestantse Gemeente Harderwijk gewaardeerde partners van het Café. De zaal wordt opgevrolijkt door bloemen, gesponsord door Bloemenboetiek Shop-inn.
 
Informatie is verkrijgbaar bij Anneke Vegter, 06-10847349, [email protected] en www.facebook.com/alzheimercafeharderwijk