ALERT: WannaCry Ransomware

Zoals u wellicht heeft vernomen vanuit diverse nieuwsbronnen zijn er sinds vrijdag 12 mei jl. diverse meldingen van (Wannacry) Ransomware besmettingen. Met name in het buitenland leiden deze besmettingen tot problemen.
 

Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn er tot op heden nog geen meldingen bekend binnen Nederland.

Ransomware heeft tot doel een computer van de gebruiker te ‘gijzelen’ nadat de gebruiker op een onveilige link in een mailtje heeft geklikt of bevestigend op een ‘pop-up’ scherm heeft geklikt. De bestanden op de computer worden vergrendeld en worden alleen tegen betaling weer ontgrendeld. Het NCSC geeft via de website diverse beveiligingsadviezen om besmetting met Ransomware te vookomen.

Meer informatie hierover via https://www.ncsc.nl/actueel/nieuwsberichten/toename-van-pogingen-tot-ransomware-infecties.html 

Uiteraard is 2ICT op de hoogte van deze ontwikkeling en is direct een grootschalige preventieve controle gestart op de interne- en externe infrastructuur. Wij zullen op 13 en 14 mei deze controle nogmaals uitvoeren en waar nodig het noodzakelijke (spoed) onderhoud uitvoeren. Het kan dus zijn dan uw werkplek op ons aangeven gaat herstarten. Tot op heden zijn er geen servers en/of werkplekken aangetroffen binnen onze infrastructuur die een potentieel risico vormen voor deze Ransomware.  

Tot slot adviseren wij u om uw (eind) gebruikers, collega's en mensen in uw omgeving te wijzen op deze ontwikkeling en de daarmee samenhangende ‘awareness’ op het openen van bijlagen en links in mailtjes en om lokale werkplekken zo spoedig mogelijk te laten voorzien van de laatste (windows)updates. Tot slot willen wij u met klem adviseren uw back-up strategie nog eens extra goed tegen het licht te houden. Want wat er ook gebeurt, u moet altijd kunnen terugvallen op uw back-ups. Worden deze dagelijks gecontroleerd? Heeft u een beheer overeenkomst met 2ICT waarin dit is geregeld, of heeft u geen idee? Bel ons voor het te laat is.

Laat ons u hierin adviseren. Bel ons tijdens kantooruren op 0341-429724 of stuur een mail naar [email protected] met als onderwerp 'Backup check'. Heeft u nu meteen vragen hieromtrent bel dan met Erwin op 06-52372336.


Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.