Afspraken over natuurontwikkeling Mheenlanden

Er komen nieuwe afspraken met Natuurmonumenten over natuurontwikkeling in het gebied de Mheenlanden, het college van B&W heeft hiermee ingestemd.
 

Door veranderde regelgeving hebben gemeente Harderwijk en Natuurmonumenten de afspraken uit het convenant uit 2004 herzien. Het gebied de Mheenlanden sluit aan op natuurontwikkeling in de Bloemkampen (gemeente Nunspeet) en het herstel van de rietzone langs het Veluwemeer als onderdeel van de Hierdense Poort.  

In 2004 heeft gemeente Harderwijk een convenant gesloten met Natuurmonumenten over de realisatie van natuurontwikkeling in het gebied Mheenlanden als tegemoetkoming van een tweetal stedelijke ontwikkelingen. Belangrijk onderdeel van de natuurontwikkeling was de realisatie van compensatie voor waterberging als gevolg van verlies aan bergingscapaciteit elders door het plan Waterfront.

Daarnaast wordt door de natuurcompensatie de groene verbinding tussen het ’droge’ Veluwe en de ’natte’ rivieren en randmeren herstelt, waardoor weer uitwisseling mogelijk is van flora en fauna. Zo ontstaan er rondom de Veluwe groene zones, de Poorten. De Hierdense Poort is daar één van.

Door een verandering in de regelgeving, waardoor de verplichting om waterberging te realiseren is vervallen, hebben gemeente Harderwijk en Natuurmonumenten nieuwe afspraken gemaakt, die recht doen aan de afspraken uit het convenant uit 2004.