Afscheidscadeaus voor raadsleden kosten 25 mille

Door Harry Schipper – De Harderwijkse gemeenteraad stelt donderdag voor om voor 25.000 euro aan cadeaus te kopen, die raadsleden krijgen wanneer ze uit de raad vertrekken.

Plan is om voor die 25 mille vijftig digitale zeefdrukken van een kunstwerk te kopen van de hand van de vermaarde Harderwijkse kunstenaar Peter Riezebos

Peter Riezebos maakt het kunstwerk speciaal voor de gemeente Harderwijk. Het origineel, zo is de bedoeling, krijgt een plek in de raadzaal van het Huis van de Stad. De (genummerde) zeefdrukken worden gemaakt in een beperkte oplage van vijftig stuks.

De meeste raadsleden kregen bij hun vertrek uit de gemeenteraad als aandenken tot dusver een bronzen beeldje van de eveneens uit Harderwijk afkomstige (overleden) kunstenaar Bé Klein. De voorraad van deze in 2008 aangeschafte beeldjes is bijna op: er zijn er nog maar twee over.
Een comité van raadsleden, bestaande uit Mirjam Driest (CU), Wilco Mazier (CDA) en Martijn Pijnenburg (D66) kreeg van de rest van de raad daarom het verzoek om met een voorstel te komen voor een nieuw aandenken. En ze kwamen uit bij Peter Riezebos, die meteen bereid bleek om speciaal voor Harderwijk een nieuw kunstwerk te ontwerpen en te maken.

Volgens raadsgriffier Erik Lanning is de uitgave van 25 mille verantwoord: “Het raadslidmaatschap is een zware belasting naast de werkzaamheden en andere activiteiten die een raadslid heeft. Raadsleden zetten zich gedurende een aantal jaren in voor de Harderwijkse samenleving. Wanneer een raadslid afscheid neemt, past een betekenisvol afscheidsgeschenk”.

Lanning windt zich op over de commotie over dit voorstel, die al op social media is losgebarsten: “Mensen realiseren zich niet goed, dat dit geldbedrag uitgesmeerd wordt over flink wat jaren. Het vorige afscheidscadeau van Bé Klein is aangeschaft in 2008 en we hebben er tot nu mee gedaan. Daar mag men ook best even stil bij staan”.


Peter Riezebos kunstenaar Harderwijk