Afghanistan toen en nu in Nieuwsuur Harderwijk

De Harderwijkse historicus en oud-geschiedenisleraar Liek Mulder start dinsdagavond 21 september in Centrum de Zin het nieuwe seizoen van Nieuwsuur Harderwijk met hét thema van dit moment: ‘Afghanistan – Eeuwenlang drama’.

In een uur tijd praat Liek Mulder zijn gehoor helemaal bij over actualiteiten, die zich ditmaal afspelen in Afghanistan

Mulder: “De dramatische beelden uit Afghanistan die sinds zondag 15 augustus 2021 lange tijd de media beheersten, wekken de indruk van een unieke gebeurtenis. Dat is het in zekere zin ook zo, maar wat vaak onderbelicht blijft is dat er al eeuwenlang om Afghanistan is gevochten. Neem maar als voorbeeld de stad Kandahar, die in 330 voor het begin van onze jaartelling werd gesticht door niemand minder dan Alexander de Grote”.
 
Met name in de negentiende eeuw was Afghanistan vaak een speelbal van grote mogendheden als Rusland en Groot-Brittannië. Er werd toen gesproken van de ‘Great Game’, een machtsstrijd in het Midden-Oosten en nog oostelijker gelegen gebieden.
 
In Nieuwsuur Harderwijk bekijken we de actuele gebeurtenissen vanuit historisch
perspectief en proberen we te begrijpen wat er nu werkelijk aan de hand is en wat er in de nabije toekomst in dit deel van de wereld zou kunnen gebeuren. En: vragen stellen mag! Nieuwsuur begint om acht uur in Centrum de Zin aan de Stationslaan 32 en is zoals altijd gratis toegankelijk.