Acute dreiging van sluiting kringloopverkoop kerken afgewend

Door Harry Schipper – De hervormde en protestante kerken in Harderwijk die een deel van het voormalige schoolgebouw De Wijde Blik benutten voor hun kringloopverkoop, hoeven daar volgende maand nog niet uit.
 

Niet eerder dan januari volgend jaar wordt duidelijk of het oude schoolgebouw aan de Fokko Kortlanglaan nog voor onderwijsdoeleinden - bijvoorbeeld als ‘wissellocatie’ - benut gaat worden, zo laten B en W weten

De kerken maakten zich flinke zorgen over de mogelijkheid om nog langer kringloopspullen te kunnen bergen en ‘verkopen’ op twee locaties aan de Fokko Kortlanglaan. Vooral omdat de plannen voor een eigen nieuw gebouw voor de kringloopverkoop niet lijken te vlotten. De gemeente, de hervormde gemeente en een bedrijf zijn hierover al een tijd in gesprek.

De kerken maken behalve van het schoolgebouw voor de opslag van gebruikte meubels en andere huisraad ook al flink wat jaren gebruik van een paar schuren iets verderop aan de Fokko Kortlanglaan. Met name minder draagkrachtige inwoners kunnen die spullen tegen een lage prijs aanschaffen. Soms geven de kerken de spullen zelfs gratis weg aan bijvoorbeeld mensen met  financiële problemen, bij echtscheidingen of aan vluchtelingen. Veel spullen die er liggen opgeslagen worden jaarlijks verkocht tijdens de Boeldag bij de Grote Kerk van de Hervormde Gemeente.

De gemeente heeft de kerk al in 2020 laten weten dat ze uit de schuren moeten. De gemeenteraad stemde al in mei van dat jaar in met sloop ervan. De schuren verkeren in almaar slechtere staat. Bovendien zijn ze voorzien van asbestdaken. Asbestdeeltjes zijn ook terug te vinden in de grond er omheen, dus de grond moet nodig gesaneerd. Omdat met een sloopbedrijf daarover al concrete afspraken zijn gemaakt houdt het gemeentebestuur vast aan de sloop. Uitstel zou ook vertraging betekenen van nieuwe ontwikkelingen op die locatie.

Voor wat betreft de school De Wijde Blik was ook al eerder afgestemd dat de kerken eruit moesten. Twee raadsleden van het CDA, Cor Jan Korevaar en Andrea Oosting-Klock, trokken daarom vorige maand bij B en W aan de bel. Ze willen dat meer duidelijkheid komt over de acute dreiging van sluiting volgende maand en stelden daarom schriftelijke vragen. Ze willen ook dat de gemeente helpt om de gesprekken over nieuwbouw helpt vlot te trekken, of om op de proppen te komen met alternatieve locaties waar de kerken zolang met hun kringloopactiviteiten kunnen voortzetten.

B en W antwoorden nu dat de kerken er niet acuut uit hoeven, omdat het henzelf voorlopig nog niet duidelijk is óf de Wijde Blik wel ingezet gaat worden voor onderwijsdoeleinden. Eerst wordt nog verkend of en welke school er kan worden gehuisvest. Het is zelfs nog niet zeker of het schoolgebouw een permanente onderwijsbestemming krijgt. Het is ook denkbaar dat het gebouw tijdelijk wordt ingezet voor het onderwijs, bijvoorbeeld als ‘wissellocatie’.

De besluitvorming over het IHP, het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs is pas in december. Pas dan wordt duidelijk welke school erin komt en ook per wanneer. De kerken worden hierover naar verwachting in januari volgend jaar geïnformeerd en kunnen dus tot die tijd nog gebruik maken van het oude schoolgebouw, waarin overigens ook tijdelijk ‘anti-kraak’-bewoners wonen.

Het Harderwijkse college heeft de raadsleden toegezegd om extra inspanningen te leveren bij de gesprekken om de Hervormde Gemeente aan een nieuwbouwlocatie te helpen. Volgende week staat hierover al op ambtelijk niveau een gesprek op stapel met die kerkgemeente en het betrokken bedrijf. De gemeente kan geen alternatieve locaties aanbieden, omdat ze nu geen hiervoor geschikte panden in haar bezit heeft. De kerken moeten zelf dus hiernaar op zoek gaan. De gemeente is bereid  om, als zo’n locatie wordt gevonden, wél mee te denken en ondersteuning te geven als het gaat om bijvoorbeeld bemiddeling en planologische of financiële zaken.