Ab en Nies Beuving - Brandsen 60 jaar getrouwd

Dinsdag 30 augustus viert het echtpaar Beuving - Brandsen hun 60-jarig huwelijksjubileum. Burgemeester Van Schaik bracht het echtpaar op dinsdag 30 augustus een felicitatiebezoek.

Levensloop Ab en Nies Beuving - Brandsen

Echtpaar Beuving Harderwijk

Ab is geboren aan de Kleine Grindweg te Harderwijk, heet tegenwoordig Frisialaan. Hij heeft de kleuterschool doorlopen bij de nonnen van ziekenhuis “Pius”. Het schooltje bevond zich tijdens de tweede wereldoorlog achter het ziekenhuis. De nonnen waren toen gekleed in traditionele klederdracht met hoofdkap. Het was een strenge maar rechtvaardige opvoeding. Soms werd er met de grote houten liniaal een klap, nee niet op de vingers, maar op de lessenaar gegeven, om even bij de les te blijven. Daar schrok je wel even wakker van.

Na dit basisbegin van de schooltijd ging hij naar de openbare lagere school op het Kerkplein. De directeur, die Ab nog goed bijstaat, “meester KOOT” heeft hem met zijn toenmalige team de beginselen van de algemene ontwikkeling bijgebracht en Ab voorbereid op de toekomst. Die toekomst begon na de lagere school met een studietijd aan de “Groen van Prinsteren ULO”. Ab had het daar niet zo naar de zin, hij had meer interesse voor de vogeltjes en de bijtjes dan voor de studie.

Na nog een keer proberen op een ULO in Ermelo bleek hij geschikter te zijn voor de ambachtschool. Het werd de ambachtschool aan de Stationslaan in Harderwijk. De studie Elektrotechniek doorliep hij  met goede cijfers en daar Ab steeds meer interesse toonde voor de techniek, vervolgde hij de studie in autotechniek, eveneens met goede cijfers. Ab blij, zijn ouders blij, hij had een begin voor de toekomst.

De toekomst lag voor hem bij Defensie, net als zijn vader. Echter niet bij de Kon.Landmacht, maar bij de Kon.Luchtmacht, Ab had immers direct na de oorlog bij de luchtverkenners op de bekende torens, vliegtuigherkenning opgedaan, wat erg interessant op hem overkwam.
Na zijn oproep voor de dienstplicht, 1958, het was Kon.Luchtmacht, heeft hij zich onmiddellijk aangemeld voor beroepsmilitair. Dit resulteerde in aanname en er volgde na de traditionele militaire opleiding in Nijmegen de technische opleiding in Deelen. Radio/radar techniek en later Gronduitrusting.

Inmiddels had hij vaste verkering gekregen met een meisje uit Ermelo, zijn huidige echtgenote Niesje. Na nog wat opleidingen in de techniek werd hij geplaatst op de vliegbasis Soesterberg. Het was inmiddels 1960 geworden en werd aangewezen om een plaatsing naar Nieuw Guinea te aanvaarden voor een termijn van 18 maanden.

Wat nu ?????? Nieuw Guinea ??? Waar ligt dat ??!! In de tropen, op de evenaar aan de andere kant van de wereld !! Ab had getekend voor zijn inzet, dus gaan. Na overleg met zijn geliefde, zijn ze verloofd en elkaar trouw gezworen.

15 oktober 1960 was het zover, ze namen afscheid voor anderhalf jaar. Zijn plaatsing naar Nw.Guinea heeft hij als zeer positief ervaren, al was het wel afzien, maar dat is een verhaal apart, voor later. 11 April 1962 stapte Ab weer op Nederlandse bodem. Samen pakten ze hun leven weer op en huwden 30 augustus 1962.

Ze gingen eerst inwonen bij de ouders van Ab op de Frisialaan, waarna ze al snel een eigen woning gingen betrekken in Ermelo aan de Oude Nijkerkerweg. Het was een ruime vakantiebungalow. In 1964 zijn ze verhuisd naar Soesterberg. Zijn militaire carrière vervolgde hij op Vliegbasis Soesterberg en Kamp van Zeist waar hij o.a. als instructeur van de Klu-technische school vele nieuwkomers de techniek zwakstroom, sterkstroom, koeltechniek/luchtbehandeling heb mogen bijbrengen tot 1978.

Zijn volgende uitdaging was de buitendienst `Noodstroom` . Veel reizen door heel Nederland en Duitsland, waar ze destijds vele buitenposten hadden. Mijn standplaats werd Rhenen. Vandaar uit was hij wekelijks op pad. Vaak alleen de weekenden thuis. In 1984 had hij het wel gezien en wilde wel wat anders, hij kreeg een functie bij de staf in Zeist aangeboden.

Dat werd dus een bureaufunctie. ``Bureau Ondersteunende Systemen`` BOS .Dat was even wennen, maar Ab was inmiddels door zijn vorige functies aardig bekend bij en in de Klu. Werkplaatsuitrusting werd mijn pakket, van houtbewerking, schildersafdeling, vliegtuigonderhoud, gronduitrusting en voertuigonderhoud, de gehele inventaris aan technisch gereedschap, testapparatuur en alle handgereedschappen en machines kreeg hij in mijn pakket. Deze functie heeft hij, tot aan 15 juni 1990 vervuld.

De organisatie in de Klu ging wijzigen, bezuinigingen moesten worden doorgevoerd. Ab kreeg de aanbieding, met een heel goede regeling, eerder met pensioen te gaan, mijn functie zou verdwijnen. Zo gezegd, zo gedaan. Met een pensioenuitkering als A.O.O. en A.O.W. van hun beiden leven ze een goed bestaan. In 1997 zijn ze terug naar hun `Roots` gegaan en wonen nu, 2022, al weer 15 jaar in Harderwijk. Naar alle tevredenheid.

Nies is geboren aan de Putterweg in Ermelo, schuin tegenover toenmalige garage Adams en naast garage Gijsbertsen. Na de lagere school aan de Putterweg heeft ze de huishoudschool in Putten doorlopen. Haar eerste baan was bij de Groenten en Fruitzaak van Gerrit Smink aan de Stationslaan in Ermelo. Na anderhalf jaar is ze gaan werken bij confectieatelier v.Beek aan de Harderwijkerweg. In die periode kreeg ze verkering met Ab, ze was toen 18 jaar.

Een jaar later gingen haar ouders verhuizen naar IJmuiden, de werkgelegenheid voor haar vader was daar beter en er woonde familie. Nies is toen meegegaan en had al snel een baan bij de Hoogovens. Ze had het daar ook al snel bekeken, en wilde weer in de confectie-industrie.
Haar vorige werkgever, Hr. v.Beek, had connecties in Haarlem, en via hem kreeg ze weer werk in de confectie-industrie.

De verkering hield stand en oktober 1960 zijn ze verloofd. Ab ging naar Nw.Guinea, Ze bleef hem trouw en in 1962, na zijn thuiskomst, zijn ze in Velzen getrouwd.

Ze begonnen hun huwelijksleven in Harderwijk, ze gingen bij de ouders van Ab inwonen. Ze verhuisden al snel naar een bungalow bij een boerderij in Ermelo. Na verloop van een jaar kregen ze een woning toegewezen van Defensie in Soesterberg. Hier hebben ze twee zonen ter wereld gebracht welke ook nu beide getrouwd zijn en kinderen hebben.

De oudste, Remko, een dochter en een zoon; de tweede, Ed, twee zonen. Ab en Nies zijn beide nog redelijk gezond, al speelt de leeftijd wel een rol. Ab os 83 en Nies 80. Ze wonen in Harderwijk in een prachtig appartement. Zijn gelukkig met hun kinderen en kleinkinderen. Hebben veel vrienden en kennissen, waar ze blij mee zijn. Ze vervelen ons geen dag.