Aanslag gemeentelijke belastingen 2022

Binnenkort ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen van Meerinzicht. Meerinzicht is de samenwerking van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde.

WOZ-beschikkingen en belastingen

Op het aanslagbiljet vindt u de WOZ-beschikking en één of meer van de volgende aanslagen:
  • onroerende-zaakbelastingen
  • afvalstoffenheffing vastrecht
  • riool- en waterzorgheffing
  • hondenbelasting
  • begraafplaatsrechten
  • reclamebelasting
Alle informatie en de tarieven van de gemeentelijke belastingen vindt u op www.meerinzicht.nl/belastingen.
 
De WOZ-waarde
De heffingsambtenaar heeft voor alle onroerende zaken, grond en gebouwen, de WOZ-waarde bepaald. Hiervan ontvangt u een beschikking. De WOZ-waarde voor 2022 is bepaald naar het waardepeil van 1 januari 2021. Dit gebeurt door te vergelijken met woningen die rond die periode zijn verkocht. In het afgelopen jaar is de waarde van woningen in Harderwijk gestegen. Dit past bij het landelijke beeld. Daarbij zijn wel verschillen per marktsegment, wijk en type woning. Met de waarde op uw WOZ-beschikking wordt de aanslag onroerendezaakbelastingen berekend. Maar ook het waterschap en de belastingdienst maken hier gebruik van. Via www.meerinzicht.nl/belastingbalie kunt u uw taxatieverslag inzien. U hebt hiervoor DigiD nodig.
 
Andere naam voor rioolheffing
De tarieven voor de rioolheffing zijn gelijk aan die van 2021: voor woningen een bedrag van € 144,75 en voor niet-woningen een bedrag van € 241,00. Wel is de naam veranderd in riool- en waterzorgheffing.
 
Afvalstoffenheffing
Vanaf 1 januari 2022 geldt in de gemeente Harderwijk een andere manier van betalen voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. Naast een vast belastingtarief betaalt u een variabel tarief voor het aanbieden van restafval. U betaalt per keer dat u uw grijze container aan de weg zet of uw restafval in de ondergrondse container doet. Het doel is de hoeveelheid restafval omlaag te brengen en het percentage opnieuw te gebruiken grondstoffen te laten stijgen.

Op het aanslagbiljet ziet u dit jaar alleen het vaste belastingtarief. Het variabele belastingtarief van 2022 betaalt u pas op de aanslag van (februari) 2023, omdat we dan pas weten hoe vaak u uw restafval in 2022 heeft aangeboden. 

De tarieven voor 2022 zijn

Een vast belastingtarief per belastingjaar per perceel:
- éénpersoonshuishoudens € 70,75
- meerpersoonshuishoudens € 100,75
Een variabel belastingtarief per perceel:
- restafval per lediging van 140 liter container €  4,50
- restafval per lediging van 240 liter container €  8,00
- ontgrendelen van een ondergrondse container voor restafval met afvalpas: €  1,60
 
Voor de huishoudens waar het niet mogelijk is om de aanbiedingen van restafval te registreren (dus per lediging of ontgrendeling), omdat er sprake is van maatwerk of een verzamelcontainer zonder toegangsregistratie met afvalpas, wordt een vast tarief opgelegd. Dit vaste tarief is gebaseerd op een gemiddeld aantal aanbiedingen van restafval. Voor een eenpersoonshuishouden is dat € 70,75 + € 90,00 = € 160,75 en voor een meerpersoonshuishouden is dat € 100,75 + € 129,00 = 229,75.
Huishoudens kunnen jaarlijks twee keer gratis grofvuil wegbrengen naar het Milieupark aan de Daltonstraat; de daarop volgende keren zijn de kosten € 15,00 per bezoek.
 
Soms kunt u kwijtschelding aanvragen
In bepaalde gevallen kunt u (gedeeltelijke) kwijtschelding krijgen voor de aanslagen afvalstoffenheffing en riool- en waterzorgheffing. Hoe u dit aanvraagt, staat vermeld op de achterkant van het aanslagbiljet. Hebt u vorig jaar al kwijtschelding gekregen? Dan hebben wij al bekeken of u hier weer recht op heeft. U hoeft dan geen aanvraag meer te doen; de kwijtschelding staat al op uw aanslagbiljet. Kijk voor meer informatie over kwijtschelding op www.meerinzicht.nl/belastingbalie.

Geen papieren aanslag meer
Heeft u zich aangemeld op www.mijnoverheid.nl? Dan krijgt u vanaf nu geen aanslag meer op papier. Als u zich nog niet voor deze digitale dienstverlening heeft aangemeld, dan kunt u dit alsnog doen via www.mijnoverheid.nl. Vul daar het juiste e-mailadres in, én vergeet niet aan te vinken dat u de post digitaal wilt ontvangen.
 
Bekijk meer informatie over uw aanslag
U kunt uw aanslag(en) en eventuele taxatieverslag(en) bekijken op www.meerinzicht/belastingbalie. U logt hier in met uw DigiD. Als bedrijf of maatschappelijke instelling kunt u inloggen met e-herkenning. U kunt het ook schriftelijk opvragen bij de heffingsambtenaar van Meerinzicht, postbus 1201, 3840 BE Harderwijk. Meld hierbij uw naam, adres, woonplaats, e-mailadres en het aanslagnummer.
 
Niet eens met hoogte WOZ-waarde: dien informeel bezwaar in
Wij hebben de WOZ-waarde van uw onroerende-zaak (woning, bedrijfspand en/of grond) zo zorgvuldig mogelijk vastgesteld. Als u denkt dat de WOZ-waarde te hoog is bepaald, dan horen wij dit graag, via 0341 411 911. Ook kunt u gebruik maken van het contactformulier op de website van Meerinzicht, www.meerinzicht.nl/woz. U krijgt dan binnen vijf werkdagen een reactie.