60 jarig huwelijksjubileum van meneer en mevrouw Marcelis

13 februari 1957 zijn meneer en mevrouw Marcelis getrouwd, vandaag precies 60 jaar geleden. Burgemeester Harm Jan van Schaik bracht het echtpaar een felicitatie bezoek. 

In de zomer van 1956 hebben Jan en Thea Marcelis elkaar leren kennen. 

 

Jan en Thea hebben elkaar in 1956 ontmoet in Bloemendaal bij een optreden van de Dutch Swing College Band. Thea woonde in Haarlem en Jan was in Militaire Dienst en gelegerd in Haarlem.

Dit was in de zomer van 1956 en al snel gingen ze zich in november van dat jaar verloven. Er waren trouwplannen, maar deze werden versneld. Namelijk vanwege de woningnood moest er aan de volgende voorwaarden voldaan worden om voor een woning in aanmerking te komen: Samen 50 jaar zijn en je moest gehuwd zijn. Ze waren toen allebei nog net geen 25 jaar oud.

Ze zijn op 13 februari 1957 getrouwd voor de wet en ze kwamen bijna een half jaar later in aanmerking voor een woning en ze zijn vervolgens ook in de kerk getrouwd.

Thea heeft bij de C&A gewerkt in Haarlem en Jan heeft zijn loopbaan vervolgd als officier bij de landmacht. Vanaf 1963 zijn ze komen wonen in Harderwijk aan de van Speijklaan. Er zijn in totaal 4 kinderen geboren, waarvan de jongste alleen in Harderwijk is geboren. In 1969 hebben ze de nieuwbouwwoning betrokken aan de Vondellaan en daar wonen ze nog steeds.

Thea heeft zich vroeger ingezet voor de straatjeugd in Haarlem bij de Francisca Romana en later heeft ze de taak van huisvrouw en moeder met verve op zich genomen. Dit was niet altijd makkelijk doordat Jan veelvuldig in het buitenland verkeerde, eerst door zijn militaire loopbaan en later door zijn ontwikkelingswerk.

Jan is in zijn diensttijd lid geweest van de krijgsraad (24 jaar) en na zijn pensionering is Jan door toeval in aanraking gekomen met het ontwikkelingswerk.

Dit was vanaf 1987 en dit speelde zich af in Rwanda. Samen met zijn oud collega en vriend heeft hij de Stichting Jongerenhulp Rwanda opgericht en is tot op heden nog steeds actief met het begeleiden van de ETAG, een automonteursschool in Gisenyi, Rwanda. Jaarlijks bezoekt Jan voor enige weken of soms maanden deze school om te adviseren en op allerlei vlakken de vinger aan de pols te houden om er voor te zorgen dat de kinderen een goede opleiding krijgen.

Ze hebben deze school 2 keer moeten bouwen, vanwege de genocide die in Rwanda is geweest. Uiteindelijk is het dankbaar werk, want je ziet dat de afgedankte auto's weer vakkundig gerepareerd kunnen worden en op deze manier wordt er een positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van dit Afrikaanse land. 

Voor o.a. dit werk heeft Jan ook een koninklijke onderscheiding gekregen in 2004.  

In Rwanda wordt het project ETAG als een van de best geslaagde Nederlandse ontwikkelingsprojecten gezien. Wilt u meer weten over dit project, dan kunt u een kijkje nemen op www.etag.nl.

Nog vermeldenswaardig is dat Thea en Jan beiden ridder in de Orde van St Lazarus van Jerusalem zijn. Dit is een internationale Oecumenische orde van christelijke ridderheid met als centrale doel een sterke toewijding aan de medemens, in het bijzonder de zieken en de armen.

Ze zijn beiden nog in goede gezondheid en zijn nog volop bezig met allerlei werkzaamheden.