60-jarig De Mezen groeit op alle vlakken ’We willen middenin de maatschappij staan’

Door Marco Jansen - Met een lustrumfeest op zaterdag 11 november viert De Mezen dat de Mixed Hockey Club 60 jaar bestaat. Op 11-11-1963 werd de club opgericht in toenmalig Hotel IJsselmeer. Begonnen in de gemeente Ermelo keerde de vereniging in 1968 terug naar Harderwijk en ging spelen op de huidige locatie aan de Parkweg. De club heeft inmiddels zo’n 800 leden.

Klaas Albers (66) is hockeyvader en sinds 1995 betrokken bij De Mezen als teambegeleider en coach van zijn oudste zoon Pepijn

Hij was van 2003-2009 bestuurslid en had allerlei vrijwilligersfuncties. “Ik heb afgezien van het Paashockey nog nooit een hockeystick in handen gehad, maar toch heb ik connectie met ‘mijn cluppie’.” Het erelid is nu voorzitter van de lustrumcommissie. “We hebben, net als 10 jaar geleden, een magazine gemaakt over de club, wat op het lustrumfeest rond 21.00 uur wordt gepresenteerd. Het feest begint om 20.00 uur en is voor leden-, oud-leden, ouders en genodigden.”
 
De oprichter was een huisarts, Aad van Bonzel. “Hij had in zijn praktijk een aantal kennissen en vrienden die weer wilden hockeyen, maar in Harderwijk was geen ruimte. In Ermelo, waar nu het Groevenbeek College staat, waren drie velden beschikbaar. Hier speelde de jeugd op zaterdag. Op zondag speelden de senioren binnen de poorten van de Generaal Spoorkazerne, waar - in tegenstelling tot Ermelo en ook Harderwijk - wél op zondag gespeeld mocht worden”, vertelt Klaas, samensteller van het magazine. In 1968 kreeg de club drie velden aan de Parkweg in Harderwijk.
 
Terugkeer
Annemarie Bommerson en Eva de Bie zijn ook lid van de lustrumcommissie. Annemarie (45) ging op haar zevende spelen bij De Mezen, waar ze de jeugd doorliep en vier jaar in het eerste doorbracht. Later hockeyde ze in Tilburg en na een verhuizing naar Zwitserland keerde ze in 2009 terug naar Harderwijk. “Mijn broer zat op voetbal, maar meisjesvoetbal was er nog niet. De dochter van Gert Jan Kepper hockeyde ook en zo ben ik bij De Mezen gekomen. Bij het vorige lustrum in 2013-2014 heb ik aan een reüniewedstrijd meegedaan en nu speel ik in dames 30+ 1”, vertelt Annemarie.

Eva (40) ging in haar middelbare schooltijd hockeyen bij De Mezen. “Mijn vader speelde vroeger hockey maar we woonden in Duitsland, waar geen hockey in de omgeving was. Toen we in Harderwijk gingen wonen, kon ik eindelijk gaan hockeyen. Mijn vader ging ook weer hockeyen en mijn moeder kwam in het bestuur. Ik stopte toen ik ging studeren en in Amsterdam ging wonen.” Tijdens haar studietijd heeft ze nog enige jaren voor De Mezen gespeeld, maar vier jaar geleden keerde Eva, die nu in Dames 2 speelt, definitief terug. “Ik ben wel 10 jaar weggeweest maar het voelde meteen weer alsof je thuis kwam, iedereen liep er nog. Ik heb nu zelf ook twee kinderen die op zaterdag hockeyen. Dan sta ik met ouders langs de lijn, zondag is mijn ontspanning om zelf te sporten en gezellig met team- en clubgenoten is ook wel belangrijk.”
 
22 jaar heren 1
Het sociale aspect is voor Kasper Doesborgh (42) een belangrijke reden dat hij al ruim 30 jaar lid is. Hij heeft 22 jaar in het eerste gespeeld en is nu vier jaar voorzitter. 30 oktober 2019 werd hij benoemd. Nu speelt hij in Heren 30+ 1 met diverse oud-ploeggenoten. Doesborgh kwam in Heren 1, toen het team net was gedegradeerd naar de derde klasse. “We speelden meestal derde klasse, soms een jaartje vierde klasse maar dan promoveerden we gelijk weer. Zes jaar geleden zijn we naar de tweede klasse gegaan, dat heb ik nog één seizoen gespeeld. Dat de club naar de tweede klasse ging was al vrij uniek, want dat was ruim 20 jaar geleden. Dat heeft De Mezen al zes jaar prima volgehouden en afgelopen seizoen waren er zelfs serieuze kansen om naar de eerste klasse te gaan.” 
 
Ledengroei
Doesborgh ziet dat de club in de breedte is gegroeid, zowel in de jeugd als in het aantal seniorenteams. Het was een piramide, maar de bovenkant is breder geworden. De hockeyspport wordt het meest gespeeld door vrouwen, bij De Mezen is de verhouding man/vrouw ongeveer 30-70, schat hij.  “De meeste leden stopten voorheen als ze gingen studeren, dat is wel een beetje doorbroken. Studenten blijven nu ook langer thuis wonen Het aanbod voor 18+ is daardoor een stuk aantrekkelijker geworden. Daar heb je wel aanjagers voor nodig.”
Zo heeft Eva een oproep gedaan voor een extra damesteam. “Er was toen ik terug kwam alleen een dames 1, jong dames team en veteranenteam. Nu zijn er zes damesteams. Het aantal herenteams is van twee naar zes gegaan.”

Annemarie vond de sfeer op zondag al leuk, maar nu is er elk weekend dynamiek. “Vroeger had je op zondag twee teams, maar was er het andere weekend niks. Nu spelen er teams thuis als je terug komt van een uitwedstrijd en dan blijf je zelf ook nog even hangen.”
De club heeft na door de nieuwe accommodatie met twee watervelden, die op 31 augustus 2019 werd geopend, een flinke groeimpuls gehad. In de coronatijd waren er - waar het kon - veel activiteiten. Doesborgh: “We hadden weinig opzeggingen, er was veel betrokkenheid omdat vrijwilligers trainingen door lieten gaan en laddercompetities opzetten. We hebben er toen zo’n 100 leden bij gekregen en zijn nu weer zo’n 2 jaar stabiel met 800 leden.”
 
Businessclub en tophockeycommissie
Qua niveau en professionaliteit heeft de club de afgelopen jaren winst geboekt op veel vlakken, zowel in de organisatie als in de faciliteiten. De technische commissie en barcommissie zijn goed bezet, er is vorig jaar een businessclub opgericht en inmiddels is er ook een tophockeycommissie.

Hockeyclub de Mezen dames 1 Harderwijk
(Dames 1 promoveerde vorig seizoen voor het eerst in de clubhistorie naar de tweede klasse. Foto: Linda Reimus-Koning).

Doesborgh: “Een businessclub voor De Mezen was een langere wens die bij het bestuur leefde. De businessclub heeft nu 25 leden; zij financieren projecten die zij leuk vinden. Zo hebben ze een deel van het scorebord meegefinancierd en een deel van de inrichting van het clubhuis.”

De Mezen speelt sinds dit seizoen voor het eerst in de clubhistorie ook met Dames 1 in de tweede klasse. “Om dit niveau op de lange termijn vast te houden en als het kan een uitstapje te maken naar de eerste klasse, moet je andere beslissingen nemen in voorzieningen en begeleiding voor Heren 1 en Dames 1 en dat op termijn uitbreiden naar de jeugdselecties. Dat kost geld en dat moet je goed afwegen, want we willen een vereniging voor iedereen zijn.”
 
Met de nieuwe accommodatie wil De Mezen ook een open club waar in daluren gebruik van wordt gemaakt.  “Op maandag is hier de Senioren Beweegcarrousel, er is een BSO en Veld 42 traint hier. Het levert de club extra exposure en verhuur op, maar we willen vooral midden in de maatschappij staan.”

Hockeyclub de Mezen Harderwijk
(vlnr): Annemarie Bommerson, Kasper Doesborgh, Klaas Albers en Eva de Bie. (foto: Marco Jansen)