25 jaar (+2) Bachcantatediensten in Harderwijk

Het is 2 juli 1995, een warme zomernamiddag. Niet eens met de bedoeling meerdere malen per jaar een cantate van Johann Sebastian Bach uit te voeren wordt in de toenmalige Veldkampkerk in een middagdienst de cantate (B)ach(W)erke(V)erzeichnis BWV 150 ‘Nach dir Herr verlanget mich’ ten gehore gebracht. Niet wetende dat er daarna nog ongeveer 55 Bachcantates en -motetten zullen volgen.

Cantatediensten werden en worden met name gehouden in de wat grotere steden in Nederland

Caprice-zanger Adriaan Sterken en Roelof Kuik, destijds organist in Harderwijk, hadden het idee dat een dergelijke traditie ook in Harderwijk mogelijk zou moeten zijn. Zo begon een waardevolle muzikale traditie, tot op de dag van vandaag.

Aanvankelijk leverde kleinkoor Caprice de benodigde zangers plus dirigent Bram Stellingwerf. Het orkest bestond toen, en nu vooral uit professionele musici uit Harderwijk die tegen een zeer bescheiden onkostenvergoeding telkens weer hun medewerking toezeggen. Dan nog kost een cantatedienst veel geld. Per jaar zijn er drie cantatediensten.
 
Door de jaren heen liep het aantal Capricezangers terug. Gelukkig meldden zich andere geschoolde zangers om mee te zingen. Dat ‘geschoolde’ is geen overbodige luxe, omdat de muziek van Bach redelijk complex is om te zingen. Daar komt bij dat er nauwelijks wordt gerepeteerd. Men wordt geacht zich thuis zelf de muziek qua noten eigen te maken. Hoe raar het misschien ook klinkt: het niveau bij de uitvoering is toch altijd heel behoorlijk, gezien de omstandigheden.
 
Zondag 25 september vieren/gedenken de initiatiefnemers het feit dat er in Harderwijk 25 jaar (+2) cantatediensten worden gehouden. Om hun dankbaarheid door te laten klinken is dat met de feestelijke cantate BWV 191 Gloria in excelsis Deo, Ere zij God in de hoge. Deze cantate is één grote lofzang, waarin trompetten en pauken ‘het hoogste woord hebben’. Muzikale medewerking verlenen het Ad Hocus koor en -orkest onder Bram Stellingwerf en op het (koor)orgel Ad Verhage.
 
De dienst begint zondagavond om 19.00 uur en is vrij toegankelijk. Met  een collecte aan de uitgang hoopt men de toch altijd aanzienlijke kosten te kunnen dekken. Voorafgaand houdt ds. Hans Mak voor liefhebbers een kleine inleiding op cantate BWV 191. De aanvang hiervan is om 18.15 uur.
 
Voor dirigent Bram Stellingwerf is het na 25 jaar de laatste keer. Hij wordt opgevolgd door Ab Weegenaar, organist en dirigent uit Kampen. Hij gaat per jaar 2 cantates dirigeren, de derde cantatedienst is gewoontegetrouw op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, wanneer de gemeente zijn overledenen herdenkt. Bij deze gelegenheid zal vocaal ensemble Voxtet uit Amersfoort voortaan jaarlijks een motet ten gehore brengen.   
ZONDAG 25 september
JUBILEUMDIENST 25 JAAR CANTATEDIENSTEN
PLANTAGEKERK.
AANVANG 19.00 UUR.
 
Voorganger: Ds. A.S.L. Woudenberg
Muzikale medewerking
Ad Hocus koor & orkest
(koor)orgel: Ad Verhage
 
DIRIGENT: Bram Stellingwerf