100 jaar oude Linde uit Smeepoortstaat veranderd in kunstwerk en te bewonderen in het stadsmuseum Harderwijk

Op donderdag 27 juli opent de expositie ‘De H van Hanzestad Harderwijk’  in Stadsmuseum Harderwijk. Deze expositie is onderdeel van het Hanzejaar 2023, dat in negen Hanzesteden in Oost-Nederland wordt gevierd.

In de expositie maken bezoekers kennis met het Hanzeverleden van Harderwijk, in woord, beeld en geluid

‘De H van Hanzestad Harderwijk’ is te zien tot en met 3 september op de gratis toegankelijke begane grond. Hanzestad Harderwijk van A tot Z. Wat was de Hanze, welke rol speelde Harderwijk daarbinnen en wat zie je daar nu nog van terug in de stad? In de expositie ‘De H van Hanzestad Harderwijk’ krijgen bezoekers antwoord op deze en andere vragen, in korte, vlotte teksten.

Ook zijn unieke objecten uit de Hanzetijd te bewonderen, waaronder natuurlijk het originele Hanzepaardje. Normaal gesproken zijn deze objecten uit de collectie van Stadsmuseum Harderwijk te zien in de vaste presentatie van de stadsgeschiedenis, maar speciaal voor deze gelegenheid worden ze getoond in de expositieruimte op de begane grond, die gratis toegankelijk is.

Bovendien kunnen bezoekers luisteren naar het Hanze Hoorspel, dat gemaakt is door het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Hierin komt de Hanze tot leven! Houten Hanzepaardje in de museumtuin.

De Hanze komt ook terug in de tuin van Stadsmuseum Harderwijk. Daar staat sinds deze week een heel bijzonder beeld: een houten Hanzepaardje. Dit beeld is gemaakt door Harderwijker Robert van Schie en door hem geschonken aan Stadsmuseum Harderwijk.

Van Schie heeft hét symbool van Harderwijk, het Hanzepaardje, vereeuwigd in hout. Hij zaagde het beeld met een kettingzaag uit de stam van een Lindeboom. Deze boom stond aan het begin van de Smeepoortstraat. De meer dan 100 jaar oude boom was ziek en moest gekapt worden. In het beeld zitten allerlei verwijzingen naar onze stad. Zo zijn onder meer de Vischpoort en het Hanzebaken te herkennen. Dankzij Van Schie heeft de oude boom een nieuwe toekomst gekregen. De boom blijft, nu als kunstwerk, geworteld in Harderwijk.  

Een bezoek aan de expositie is een boeiende start van een ontdekkingstocht door de bruisende, historische binnenstad van Harderwijk; voor bezoekers van de stad, maar zeker ook voor inwoners. De expositie ‘De H van Hanzestad Harderwijk’ op de begane grond en de tuin van Stadsmuseum Harderwijk zijn gratis toegankelijk.

Robert van Schie boom Stadsmuseum Harderwijk