Stadsgedicht 8a - Het oude Stadsmuseum

Titel  :  Het oude Stadsmuseum
Stadsdichter  : Theo Bakker
Datum  : 16 mei 2014
Onderwerp  : Heropening Stadsmuseum

Het oude Stadsmuseum

Ik kwam naar Harderwijk om het museum te bezoeken
en vond haar tussen winkels in de Donkerstraat
je kon er dwalen in de zalen, nissen, hoeken
voor ik het doorhad, werd het zomaar laat

De glorie van de Academie is er hoog gehouden
Linnaeus zelf heeft al die eeuwen overleefd
In foto's en maquettes is het verleden er behouden
en soms lijkt het, of het verleden hier nog leeft

Kolonialen marcheren door de straten, keer op keer
de verf van Eiberts schilderij op zolder is wel droog
een botter vaart de haven uit, ondanks het slechte weer

Als ik de trap afdaal begroet mij het getik van regen
de straat is leeg, de stilte daalt er neer
Het stadsmuseum is in rust, je komt er zelden iemand tegen.

 

16 mei 2014
Theo Bakker
Stadsdichter van Harderwijk


Op vrijdag 16 mei vond de officiële heropening plaats van Stadsmuseum Harderwijk.Tijdens deze plechtigheid heeft stadsdichter Theo Bakker twee door hem geschreven gedicht voorgedragen waarin hij de oude situatie naast de nieuwe zet. De openingshandeling werd verrricht door de Commissaris van de Koning van Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje en burgemeester H.J. van Schaik officieel het vernieuwde Stadsmuseum.

Wat is er tijdens de verbouwing gerealiseerd:

• de kantoren zijn verplaatst van de begane grond naar de 1e etage (4 werkplekken)
• op de vrijgekomen plekken is een uitgebreide toiletvoorziening gekomen
• er is een lift geplaatst die een groot deel van het museum ontsluit
• er is een hefplateau geplaatst dat hoogteverschillen tussen verschillende delen van het pand overbrugt
• vanwege de plaatsing van de lift is het trappenhuis grondig aangepast
• de constructie van het pand is op onderdelen aangepast
• er is een rolstoelingang gerealiseerd
• er is een serre / cultuurcafé aangebouwd
• de winkel is gemoderniseerd en toegankelijker gemaakt
• vloeren zijn geëgaliseerd, drempels zijn overbrugd
• de tuin is omgevormd tot een aantrekkelijk binnenstadterras, grenzend aan het Cultuurcafé

Het vernieuwde Stadsmuseum

De begane grond van het vernieuwde Stadsmuseum is vanaf de heropening tijdens openingstijden vrij toegankelijk. Het Stadsmuseum staat letterlijk middenin de stad. Ook de vernieuwde museumwinkel is voor iedereen vrij toegankelijk, net als het Cultuurcafé.

Multitouch tafel

In de prachtige tuinzaal kunnen bezoekers kennismaken met de multitouch tafel. Dit is een interactieve tafel, ook wel een smart-table genoemd. Het grote beeld en de touchscreen-functie maken de tafel zeer gebruiksvriendelijk, ook erg aantrekkelijk voor jonge mensen.
Voor de multitouch tafel zijn op maat enkele applicaties ontwikkeld. HizzQuiz, de erfgoedgame waarbij je op een leuke manier kennismaakt met objecten uit de collecties van Gelderse musea. MijnGelderland op Tafel waarbij je op intuïtieve wijze via de kaart van Gelderland kunt bladeren door een grote hoeveelheid verhalen over de geschiedenis van Gelderland. Op de multitouch tafels is ook de fotoreportage van de verbouwing van het Stadsmuseum te zien.

De multitouch tafel is ontworpen en gerealiseerd door samenwerking van Gelders Erfgoed en 14 musea in Gelderland, dankzij financiële steun van het Ministerie van OCW en de Provincie Gelderland.

Hanzepaardje 

In de tuinzaal is ook het originele Hanzepaardje te zien. Ter gelegenheid van de heropening heeft het Stadsmuseum Harderwijk een bijzondere actie bedacht. Alle inwoners van Harderwijk en Hierden kunnen vanaf zaterdag 17 mei een gratis replica van het zeldzame Noorse paardgewichtje uit circa 1300 in het Stadsmuseum komen ophalen.

Museumwinkel

De museumwinkel is gemoderniseerd. Het aanwezige originele interieur is afkomstig uit de winkel van Peter Aarts die in het pand naast het museum tot rond 1974 een kruidenierswinkel dreef. In de museumwinkel wordt ouderwets snoepgoed verkocht. Daarnaast verkopen we onder andere boeken en de bijzondere producten van de in Harderwijk geboren ontwerper Paul Baars. Zijn meest recente boek over optische illusies Illusion Confusion kreeg lovende kritieken van zowel binnenlandse als buitenlandse pers. Het boek is in de museumwinkel te koop.

Museale deel

Het museale deel bevindt zich op de etages (betaalde entree), met een vernieuwde presentatie van de Stadsgeschiedenis. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities te vinden (medio mei 2014 in opbouw) op het terrein van kunst, historie of een actueel thema, zoals de Hanze of het Belgenkamp in de Eerste Wereldoorlog.