Stadsgedicht 1 - Waterstad

Titel  :  Waterstad
Stadsdichter  : Michel Martinus
Datum  : 3 januari 2007
Onderwerp  : Bekendmaking van het plan tot de aanleg van het Waterfront

Waterstad

Als straks de stad weer
het water rondt, zich vaster bindt
aan het waterfront en
in kalme golfslag meedeint op
het haast vergeten ruisen der baren,
komen verhalen weer tot leven,
worden vuurtoren en bastion
door hun naam in oude
glorie herenigd.

Waar een betonnen vloot langs
kaai en baai naar
zijn ankerplaats vaart,
verrijzen sculpturen uit zand en steen,
vervaagt in de periferie, van
Vischpoort en Dolfinarium,
de grens tussen
vergaan en ontstaan.

In de branding van de oude stad,
spoelt een nieuwe skyline aan;

anders belicht,
groeit Harderwijk straks uit
tot eigen gedicht.


Stadsdichter van Harderwijk Michel Martinus,
3 januari 2007

***
Dit is het eerste gedicht van de eerste stadsdichter van Harderwijk.
Michel Martinus (pseudoniem van Jozef, Michel, Martinus Brummans) woont sinds 1974 in Harderwijk en is in 2007 en 2008 de stadsdichter van Harderwijk.Het eerste gedicht werd voor gedragen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Harderwijk en gaat over de bekendmaking van het plan tot de aanleg van het Waterfront

Stadsdichter

Stadsdichter is een erefunctie voor twee jaar. Op initiatief van oud-raadslid Dim van Rhee is een comité gevormd dat de stadsdichter heeft aangewezen. In dat comité is CultuurpuntUit vertegenwoordigd, het samenwerkingsverband van de zes grootste plaatselijke culturele instellingen en de literaire culturele kring Apollo.

De taak van de stadsdichter is om over belangrijke gebeurtenissen voor de stad een gedicht te schrijven. Met de gedichten hoopt men het lokale culturele leven en de belangstelling voor poëzie te stimuleren en naast dat men belangrijke punten voor de stad zo vereeuwigd hoopt men ook meer betrokkenheid te krijgen bij wat er in de stad gebeurd.

Stadsdichter kan niet iedereen worden. Hij of zij moet in Harderwijk wonen. Daarnaast moet zijn of haar werk een ‘professioneel’ niveau hebben. Het schrijven gelegenheidsgedichten vergt volgens de initiatiefnemers specifieke bekwaamheden. Afgesproken is dat er minstens drie stadsgedichten per jaar tot stand komen. Uiteraard mogen dat er meer zijn als de stadsdichter daar aanleiding toe ziet.

Wethouder Henk Schipper van cultuur zal zich ervoor inzetten dat de stadsdichter elk jaar een bescheiden financiële tegemoetkoming krijgt.

Iedere Harderwijker kan kennisnemen van wat uit de pen van de stadsdichter vloeit. Zijn gedichten worden afgedrukt in huis-aan-huisbladen en zijn te vinden op de gemeentelijke website. Verder zijn ze te horen op Harderwijk FM, de lokale radio-omroep. Zowel in het gemeentelijk archief als in de collectie van het Stadsmuseum wordt een plaats gegeven aan de stadsgedichten. De bibliotheek onderzoekt op welke manier de stadsgedichten daar een plaats kunnen krijgen.