Stadsgedicht 17 - Vriendschapsboom

Titel  :  Vriendschapsboom
Stadsdichter  : Geert Zomer
Datum  : 25 april 2012
Onderwerp  : 400  jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije

Vriendschapsboom

In een ver en diep verleden,
400 jaar geleden,
trok een delegatie wijze mannen,
onder wie Ernst Brinck uit Harderwijk,
naar het Ottomaanse Rijk.

Een overeenkomst was hun doel,
hun wandelgang diplomatiek...
Hun droom; het planten van een boom:
een handelsboom, een mooie boom,
een Turkse boom, een rijke boom,
een volle boom, een wijze boom...

Een boom voor alle mensen,
een droom van iedereen.
Een boom die reikt tot in de hemel,
een droom door alle jaren heen...

De droom die wortelt in het Ottomaanse Rijk,
staat nu als vriendschapsboom in Harderwijk.

Van hand tot hand ging deze boom,
van hart tot hart de droom...


Stadsdichter van Harderwijk Geert Zomer
25 april 2012

Op woensdag 25 april 2012 vond in Harderwijk een aantal activiteiten plaats in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Harderwijk heeft meer dan 2.100 inwoners van Turkse afkomst. Zij hebben vaak zonder dat ze het weten een lange geschiedenis in Harderwijk die teruggaat tot het begin van de 17e eeuw. 

In het jaar 1612 bezocht een officiële delegatie van de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden in het toenmalige Constantinopel het hof van de sultan van het Turkse Rijk. Dit bezoek betekende het begin van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het Nederlandse gezantschap stond onder leiding van Cornelis Haga. De secretaris was Ernst Brinck, bibliothecaris van de Gelderse Academie in Harderwijk, en later diverse keren burgemeester van onze stad.

In het Hortuspark is een Harderwijks-Turkse vriendschapsboom geplant die de 400-jarige betrekkingen tussen Nederland en Turkije symboliseert. Op 25 april onthulde de Turkse consul-generaal in Nederland de heer Nihat Ersen, tezamen met locoburgemeester Rob Daamen bij deze boom een herdenkingsplaquette. Stadsdichter Geert Zomer droeg daarna zijn gedicht ‘Vriendschapsboom' voor

Cultureel programma
Deze plechtigheid werd daarna vanaf 15.15 uur luister bijgezet met een programma van dans en muziek in de Catharinakapel aan het Klooster in Harderwijk. Een dansgroep van leerlingen van basisschool Het Kompas voert Turkse en Nederlandse dansen uit, ingestudeerd door de Werelddansvereniging Horlepiep. Daarnaast musiceert een Turks trio onder leiding van onze stadgenoot Tacettin Koç en treedt de Turkse Harderwijker Emin Karaaslan op als verhalenverteller Nasreddin Hodja.
Symposium
's Avonds was er in dezelfde Catharinakapel vanaf 19.30 uur een symposium over het Nederlandse gezantschap uit 1612, met speciale aandacht voor de Harderwijker Ernst Brinck.