Stadsgedicht 10 - Groene ziel

Titel  :  Groene ziel
Stadsdichter  : Geert Zomer
Datum  : 23 juni 2011
Onderwerp  : Heropening van het Hortuspark

Groene ziel

De muurbloem strekt haar wortels doelgericht in oude stenen,
met monnikengeduld is zij gespaard toen de Hedera verdween.
De Erysimum cheiri, door Schipper behoed en bewaard,
groeit eerzaam op de oude minnebroedersmuur.

De monnik zag het allemaal,
hij toonde zich niet aan wie niet zag.
Natuursteen van het klooster per toeval ontdekt,
mannen die groeven ontwaarden het.

Hij zat graag in z'n sobere minnebroederscel,
een beekje meanderde gezellig langs hem heen.
Hij hoorde het stromen, het stemde hem blij
en hij was bedroefd toen het later verdween.

Maar nu sprankelt de oude natuur van de monnik;
het beekje is terug, het park is met liefde herzien.
Hij loopt graag in z'n pij langs het kreekje,
misschien ziet u hem even als u in ‘t Hortuspark vertoeft.

Dan kunt u genieten in de groene ziel van de stad,
intiem verscholen tussen historische muren.
Het hart van Harderwijk vol rustige kracht,
met een schoonheid als nooit tevoren.


23 juni 2011
Geert Zomer
Stadsdichter Harderwijk

Stadsgedicht ter gelegenheid van de heropening van het Hortuspark.
Het Hortuspark kunt u bereiken via een passage vanaf de markt in Harderwijk, waar ook het restaurant de hortustuin is gevestigd. Qua oppervlakte is het iets kleiner, maar Harderwijk kan genieten van een Vondelparkachtige oase in het midden van de stad.

Het Hortuspark was hard toe aan een opknapbeurt. Met de terugkeer van de stadsbeek, uitnodigende ligweiden, een groot podium, kruidentuinen, met beukenhagen omzoomde wandelpaden en authentieke verlichting heeft het park volop allure gekregen. Een wandelroute voert naar de kloostermuur waarnaast een passage naar de Markt is.

De sociale veiligheid van het Hortuspark was in het geding en het bood een rommelige aanblik die niet past bij de historische kwaliteit van de binnenstad. Het Hortuspark moest het kloppende hart van Harderwijk worden. Landschapsarchitect Hyco Verhaagen is gevraagd om zijn licht te laten schijnen over de herinrichting van het Hortuspark. De architect beschouwt het Hortuspark niet alleen als een voor iedereen toegankelijke locatie, maar ook als de voortuin van de omwonenden. In oude tijden bestond het huidige park zelfs uit kavels met groentes en fruitbomen.

Tuinen met geneeskrachtige planten

Daarom is aan de randen een aantal tuinen gecreëerd met bijvoorbeeld geneeskrachtige planten als de grote brandnetel, kalmoes, meekrap, hemelsleutel en muurpeper. In één tuintje staan al wel dertig tot veertig soorten die vroeger ook bij elkaar stonden. Het gehele middengedeelte van het Hortuspark bestaat uit een groene ligweide. Daar omheen zijn perken van zegge gras met daartussen sieruien en vingerhoedskruid. De historie maakt een belangrijke onderdeel uit van het nieuwe Hortuspark. De beek met stromend water die aan de basis stond van de ontstaansgeschiedenis van Harderwijk is terug in beeld en zorgt voor een levendig geheel. De oudste muur van Harderwijk van het klooster van de Minderbroeders is door de open structuur van het park van verre zichtbaar.

Wandelroute naar de kloostermuur

Een wandelroute voert naar de kloostermuur waarnaast een passage naar de Markt is. Met de passage door hotel Markzicht is er eindelijk een verbinding tussen de Markt en het Hortuspark. Ter compensatie van de verloren gegane vierkante meters bouwt restaurant De Hortustuin een serre in het Hortuspark. Ook de Hema zorgt voor een horecagelegenheid in het Hortuspark. Bezoekers kunnen dan op de terrassen in het park terecht voor een hapje en een drankje.

Vertier

Bij de kloostermuur, bij de beek en ook bij de Hortus Medicus komen informatiepanelen te staan. Voor de verlichting is gekozen voor authentieke lantaarnpalen die al meer plekken in de binnenstad staan. Grondlampen en spots beschijnen bijzondere plekken. Natuurlijk is er ook aandacht voor vertier. Een podium is zowel geschikt voor kleine als grote optredens en er komen speelvoorzieningen. Deze zijn geïnspireerd op de historische munt van Harderwijk en de traditionele botters. Op een golvende ondergrond komt onder meer een mast waar kinderen aan heen en weer kunnen zwiepen.