De elfjarige Naomi Ramaker, leerlinge van basisschool Fontanus, is de eerste juniorstadsdichter van Harderwijk.

Naomi Ramaker is de juniorstadsdichter geworden van Harderwijk met haar gedicht "Het Water"

Dat heeft wethouder Gert Jan van Noort van kunst en cultuur vanochtend bekendgemaakt op de school aan de Kamillemeen, waar de nieuwe juniorstadsdichter in groep 7/8 zit. Voor de leerlingen en niet in de laatste plaats voor de winnaar zelf, was dit bezoek en de bekendmaking een grote verrassing.
 

Naomi Ramaker is de juniorstadsdichter geworden met haar gedicht ‘Het water’. Dat Harderwijk nu een heuse juniorstadsdichter heeft is een initiatief van Cultuurkust en het Comité Stadsdichter Harderwijk. De verkiezing is een onderdeel van het ‘Dichter in de klas’-project dat Cultuurkust in het kader van het Kunstmenu op achttien Harderwijkse basisscholen organiseert.

Op deze scholen is voormalig stadsdichter Jos Kunne vorig jaar oktober en november als dichter in de klas in groepen 7 en 8 op bezoek geweest. Om samen met de leerlingen over gedichten te praten én hen gedichten te laten maken.

In totaal hebben zo’n duizend leerlingen ieder een gedicht geschreven onder begeleiding van Jos Kunne. Uit al deze gedichten heeft hij per groep (in totaal is hij in 44 groepen op bezoek geweest), het mooiste gedicht gekozen. Deze 44 mooiste gedichten zijn vervolgens beoordeeld door een speciale jury, bestaande uit juryvoorzitter en wethouder kunst en cultuur Gert Jan van Noort, directeur Jan Hoogenberg van de Bibliotheek Noordwest-Veluwe en Janny en Jan Klein van het Comité Stadsdichter van Harderwijk. Uit de 44 mooiste gedichten koos de jury het allermooiste gedicht, ‘Het water’ van Naomi Ramaker.

De jury over dit winnende gedicht: “Het prikkelt en je wordt nieuwsgierig. Er zit een mooie wending in het gedicht en het ritme is verrassend goed. Een intrigerend gedicht.”

Binnenkort heeft Naomi Ramaker haar eerste officiële publiekelijke optreden als juniorstadsdichter. Op donderdag 28 januari, Gedichtendag, om 17.00 uur in de bibliotheek in Harderwijk als ook de nieuwe stadsdichter van Harderwijk officieel wordt geïnstalleerd.

Naomi Ramaker juniorstadsdichter van Harderwijk

Junior stadsgedicht 01 - Water

Junior stadsgedicht 01 - Water

Titel  :  Het water
Stadsdichter  : Naomi Ramaker
Datum  : 22 februari 2016
Onderwerp  : Het Harderwijkse water