Zwemster Lisa Kruger voor tweede keer naar Paralympische Spelen

De Harderwijkse zwemster Lisa Kruger (20) mag zich, ondanks haar nog jonge leeftijd, gaan opmaken voor haar tweede Paralympische Spelen. 

Lisa Kruger heeft zich tijdens de laatste plaatsingsmogelijkheid op de Eindhoven Qualification Meet afgelopen weekend met trots weten te plaatsen in het TEAMNL-zwemteam voor de uitgestelde Paralympische Spelen van Tokyo 2020

De Spelen waren oorspronkelijk gepland in augustus/september van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokyo. Echter werden door de pandemie zowel de Olympische als de Paralympische spelen uitgesteld met precies een jaar naar respectievelijk juli/augustus 2021 en augustus/september 2021.

Beide spelen zullen zonder aanwezigheid van buitenlands publiek worden gehouden. Lisa Kruger veroverde in 2016 op 16-jarige leeftijd op de 100 meter schoolslag het eerste goud voor Nederland, tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Zij werd geridderd als een na jongste Ridder in de orde van Oranje-Nassau ooit en het wedstrijdbad van de Sypel kreeg de naam (Het Lisa Krugerbad) van de jonge zwemster, die zelfs op lunchafspraak ging bij koning Willem-Alexander en premier Rutte.

De wereldkampioenschappen van 2017 in Mexico gingen niet door vanwege de enorme aardbeving in 2017, maar in 2018 won Kruger tweemaal goud (100m vlinderslag en 200m wisselslag) tijdens de Europese kampioenschappen in Dublin. Weer een jaar later in 2019 veroverde Kruger haar eerste wereldtitel. Zij werd wereldkampioen op de 100m rugslag op het WK in Londen en nu mag zij Nederland wederom gaan vertegenwoordigen.

Nu op de spelen van Tokyo. En wel op vier afstanden. Kruger behaalde haar limieten tijdens de vier kwalificatiewedstrijden in de afgelopen anderhalf jaar. In de worldranking vanaf 1 september 2019, welke het NOC-NSF aanhoudt, staat Kruger er goed voor. Op de 100 meter vrije slag (1.00,76): derde, op de 100 meter schoolslag (1.14,95) en de 200 meter wisselslag (2.27,33): tweede en op de wereldranglijst van de 100 meter rugslag (1.09,22) pronkt Lisa Kruger op plek 1 bovenaan.

De limieten zijn voor alle zwemmers uit Nederland zodanig gesteld dat bij het behalen van een limiet de zwemmer gezien kan worden als een terechte “Medaille-kandidaat”. Na een wereldwijde lockdown periode van ruim een jaar waarin er wereldwijd door corona geen internationale paralympische zwemwedstrijden werden gehouden, is het vrijwel onmogelijk de medaillekansen voor TOKYO 2021 serieus in te kunnen schatten. “Je weet op dit moment gewoon niet hoe je concurrenten ervoor staan? Maar ik werk natuurlijk voor mijzelf heel hard om mooie dingen te laten gebeuren in Tokyo komende zomer”, aldus Lisa Kruger.

Paralympisch zwemster Lisa Kruger
(Foto A. Kruger)