Zwemschool Aquanoa – zwemles met aandacht voor het kind

“Je leert ze iets op jonge leeftijd, waar ze, als ze tachtig zijn, nog steeds plezier van hebben. Je draagt echt bij aan hun ontwikkeling. Dat vind ik één van de mooiste aspecten van mijn vak.”

Aline Lambers, gecertificeerd zweminstructrice en eigenaar van zwemschool Aquanoa, begon op 13 november 2013, ruim tien jaar geleden dus, met vijf kinderen

Toen nog in het zwembad van ’s Heerenloo in Ermelo. “Allemaal opgegeven na een flyeractie door de wijk”, weet ze nog goed. Zes jaar lang floreerde ze in het bad van ’s Heerenloo. “Dat waren mooie jaren.” Toen het bad plotseling sloot, in de zomer van 2019, moest ze snel opzoek naar een andere zwemlocatie. Gelukkig vond ze die bij camping de Paalberg.  Daar geeft ze, samen met een vaste collega en wisselende stagiaires, met veel plezier zwemlessen voor A, B en C.

Zwemschool Aquanoa

Veilig zwemmen
Aline maakt zich hard voor veilig zwemmen. “Ik laat kinderen pas afzwemmen als ik zeker weet dat ze zich redden in het water. Als ze zich veilig voelen en zichzelf vertrouwen. En natuurlijk aan de diploma-eisen voldoen.” Om die reden kiest ze ook bewust voor kleine groepjes van maximaal acht kinderen. “In een kleiner groepje zie je veel meer. Niet alleen hoe de zwembewegingen zijn, er is ook meer aandacht voor hoe het kind zich voelt, hoe de relatie met het water is.” Ook het contact met ouders is daarin belangrijk. “Via een app van de zwemschool kunnen ouders de vorderingen zien. Ook heb ik veel persoonlijk contact met de ouders.” Voor kinderen die het echt nodig hebben, is er ook een mogelijkheid om twee-op-één of privéles te krijgen.

Aline geeft regelmatig les aan kinderen met een beperking, fysiek of mentaal. Vaak gaat het dan om privélessen. “Dat is een heel proces en altijd afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van het kind. Uiteindelijk is het vrijwel altijd mogelijk om ze met een aangepast diploma of certificaat veilig te kunnen laten zwemmen.” Dat stuk geeft haar veel voldoening. “Het is niet alleen zwemslagen aanleren, je moet je ook echt verdiepen in de psyche van een kind. Het is een prachtig vak.”

Zwemschool Aquanoa

Aline is bezig met een uitbreiding van de locatie en heeft daardoor ruimte in de agenda voor meer zwemlessen. Voor meer informatie over de zwemschool, kijk je op zwemschoolaquanoa.nl. Ook op Facebook is de zwemschool te vinden: facebook.com/Zwemschoolaquanoa.

Zwemschool Aquanoa