Zwart-Wit’63 laat kans op periodetitel liggen

Door Marco Jansen - Voor het eerst sinds het seizoen 2009-2010, toen de club promoveerde naar de eerste klasse, had Zwart-Wit’63 weer uitzicht op een prijs. De Harderwijkers hadden de beste papieren voor het winnen van de eerste periodetitel in de derde klasse C, maar dan moest er wel gewonnen worden van ZAC.

De nummer drie van de ranglijst bleek echter met 2-3 te sterk en dat zorgde voor grote teleurstelling bij de Harderwijkers, die de wedstrijd na rust uit handen gaven

De top vier kwam tegen elkaar in actie en dat beloofde op voorhand een interessante  voetbalmiddag. Het uit de tweede klasse gedegradeerde Zwolsche Athletische  had vooraf 15 punten, slechts een punt minder dan Zwart-Wit en ook Zeewolde zat met 15 punten en een thuisduel tegen nummer vier ’s Heerenbroek (13 punten) op het vinkentouw.

Zwart-Wit had de eerste helft goede controle op de tegenstander, die alleen met schoten van buiten de zestien gevaarlijk werd. De thuisploeg was dreigender, zeker als Silvano Wild in het spel betrokken werd. De jonge buitenspeler (17) stichtte gevaar met zijn dribbels. Sander Bruinink (schot naast) en Fred Ietswaart (kopbal) kregen mogelijkheden; Wild schoot naast en Ietswaart schrok van een kans van dichtbij. ZAC kwam voor rust tot één schot tussen de palen, maar de inzet van Wouter Pappot kon makkelijk worden gekeerd door Farhad Didari. ZAC kreeg gaandeweg voetballend licht de overhand, maar kon door Zwart-Wit uit de zestienmeter worden gehouden.

Dat veranderde kort na rust. Binnen 30 seconden lag de bal in het Harderwijkse doel; na een voorzet van Robbin Bastiaans kopte Stan Wissink raak. In de tien minuten daarna nam ZAC het heft in handen, met een schot van Max Stolte, maar Didari pakte. Aan de andere kant was het wel raak: Christijn Geerlings was eerder bij de bal dan Henrico Abma en kopte de bal over de doelman binnen. Abma herstelde zich daarna door een fraaie reflex bij een schot uit de draai van Fred Ietswaart.

Zwart Wit 63 Harderwijk
(Ontlading bij de gelijkmaker van Christijn Geerlings)

Zwart-Wit had bij een 1-1 en een 0-0 ruststand bij Zeewolde - ’s Heerenbroek de periodetitel in handen, maar Farhad Didari liet zich bij een afstandsschot van invaller Daan Wolke verrassen en zag de stuiterende bal over zijn handen het doel in gaan. De tegengoal bleek bepalend, want Zwart-Wit was daarna niet meer in staat om de wedstrijd weer over te nemen. De ploeg had geen grip meer op de rechterkant van ZAC en dit leverde Ricardo Westerink en Fabian van Panhuis een gele kaart op. De kansen waren voor ZAC en in de extra tijd besliste de ploeg uit Zwolle het duel. Een scherp aangesneden vrije trap werd opnieuw ingebracht en Onne van der Lei gaf op de doellijn het laatste tikje: 1-3. Sam van der Spek kopte in de laatste seconde nog de 2-3 in uit een corner van Wild. ZAC mocht nog even hopen op de periodetitel, maar aan het eind van de middag werd duidelijk dat Zeewolde met 3-2 gewonnen had van ’s Heerenbroek en e lachende derde was. Zwart-Wit zakt naar de derde plaats op twee punten van de nieuwe koplopers Zeewolde en ZAC.

Zwart Wit 63  Harderwijk
(Teleurstelling bij aanvaller Fred Ietswaart)

Trainer Bert van den Brink vond dat Zwart-Wit ondanks de nederlaag de beste wedstrijd van het seizoen had gespeeld. „Vooral organisatorisch was het in de eerste helft erg goed, met weinig kansen tegen. We speelden heel stabiel, rustig en volwassen. We kregen zelf ook niet veel kansen maar waren wel dreigend, vooral Silvano had de eerste helft enorm veel dreiging” Het bewaken van de organisatie liep na rust minder goed. „We leden balverlies op eigen helft met een bal tussen Sam van der Spek en Milan Holstege; en de bal wordt bij de eerste paal geweldig binnengekopt. Daarna was hun kleine keeper heel twijfelachtig en timede verkeerd, daarvan profiteerde Christijn Geerlings. In een betere fase van ons pakte de keeper een bal van Fred wel heel erg goed. Onze keeper, die ons goed heeft gered, liet daarna een houdbaar schot door. De bal was lastig te verwerken en stuiterde net voor hem op het natte veld. Het laatste gedeelte van de tweede helft waren zij beter.”

(Doelpoging Fred Ietswaart)

„Tot de 70ste minuut vond ik ons beter, maar we belonen onszelf niet. De 1-2 was de nekslag, toen was het klaar en stortte het als een kaartenhuis in elkaar. Tot die tijd vond ik dat we genoeg weerstand boden”, vond Jan van Bijsteren. Er waren na afloop veel teleurgestelde gezichten, ook bij de 24-jarige middenvelder. „De laatste jaren kwam het er niet uit, nu hadden we eindelijk een keer een kans op een prijs. We hadden er meer van verwacht, helemaal omdat dit de eerste keer in 14 jaar was dat we een periodetitel konden winnen. Helaas hebben we de laatste weken ongelukkige tegengoals gekregen. Maar als we op deze voet doorgaan kan er zeker wat moois gebeuren.”

Derde klasse C: Zwart-Wit’63 – ZAC 2-3 (0-0). 46. Stan Wissink 0-1, 55. Christijn Geerlings 1-1, 79. Daan Wolke 1-2, 90+1. Onne van der Lei 1-3, 90+5. Sam van der Spek 2-3.

(Jan van Bijsteren draait weg bij Lex Heimerikx) (Foto's Wim Balke)