ZorgDat ontvangt keurmerk “Sterk Sociaal Werk”

Donderdag 9 mei organiseerde Zorgdat haar jaarlijkse netwerkbijeenkomst. Ruim 200 netwerkpartners waren aanwezig, zoals zorgorganisaties, maatschappelijk werk en handhaving.

Carla Venema, directeur van Zorgdat, opende de avond. Dit jaar was het onderwerp van de netwerkbijeenkomst tussen Wal en schip. In Nederland leven 1,4 miljoen mensen in armoede. Zij hebben structureel financiele problemen.

Dit thema is van zo’n groot belang, dat de Onderzoeksgroep haar mini-docu erover heeft gemaakt en Zorgdat hier graag over meedenkt. Het is een onderwerp dat ook voor Zorgdat zeer herkenbaar is in haar werk.

Twee jaar geleden heeft Zorgbelang Gelderland Zorgdat gevraagd de Onderzoeksgroep te faciliteren in zowel ondersteuning als het bieden van ruimte. Jet Schaftenaar heeft samen met de Onderzoeksgroep gekeken hoe zij het beste de VGZ Euroherstelprijs zouden kunnen inzetten voor hun onderzoeken. De Onderzoeksgroep heeft al meerdere onderzoeken gedaan over de gevolgen van psychische problematiek in het dagelijks leven. Dit keer is er gekozen voor het maken van een mini-docu. De gedachte hierachter is, dat een mini-docu niet in de la verdwijnt zoals veel onderzoeken wel. Daarnaast is het een mooie manier om stille armoede in beeld te brengen. Na het tonen van de indrukwekkende mini-docu was het stil in de zaal.

Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman ging in de tweede helft van de avond dieper op dit thema in. Daarnaast presenteerde Carla het gerestylde logo van Zorgdat en de nieuwe website. De nieuwe website is vanaf maandag 20 mei te bekijken via www.zorgdat.nl

Uit handen van Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland, ontving Carla Venema het keurmerk “Sterk Sociaal Werk”.

Lex Staal sprak lovende woorden over Zorgdat: “Sociaal Werk Nederland heeft 450 leden. Zorgdat is de 20ste welzijnsorganisatie in Nederland die dit keurmerk in ontvangst mag nemen. En dat is best een prestatie. Het is niet zo; we komen even langs en kijken hoe het gaat. Elke stoeptegel wordt omgedraaid en elke kast wordt overhoop gehaald. Het is niet zomaar een stickertje, je moet echt laten zien dat welzijnswerk een vak is. Vanuit de certificeringsorganisatie CIOO kwamen de volgende punten terug: De medewerkers zijn betrokken, ze zijn vak volwassen bevlogen.

Er zijn veel voorbeelden van initiatieven en ondernemerschap, ze pakken de dingen aan die ze zien. Dit leidt tot betekenisvolle projecten. De organisatie is actief in netwerken en het samenwerken met partners. Daar is deze avond wel een voorbeeld van. Zorgdat doet niet zomaar wat, ze maken goede analyses als basis voor strategie en beleid en hebben een open cultuur en korte lijnen. And last but not least: Zorgdat gebruikt zeer aantrekkelijke vormen van communicatie en PR. Deze organisatie is echt goed zichtbaar. Dit zie ik niet altijd. En er kwamen ook nog wat verbeterpuntjes naar voren, maar deze droeg Zorgdat zelf aan. In de gesprekken gaven jullie aan: we willen dit nog doen en dat nog doen. Het keurmerk wordt afgegeven voor vier jaar. Ik heb er alle vertrouwen in dat het over vier jaar weer wordt afgegeven.”

Voor Zorgdat een mooi moment met erkenning van buitenaf, in een zaal vol netwerkpartners.