Zomerevenement wordt tentfeest in het voorjaar ‘Twee themafeesten voor een paar duizend man’

Door Marco Jansen - FEESTindeTENT is een nieuw evenement van Feest in Ermelo op ’t Weitje op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april 2023. Twee avonden met verschillende thema’s: Hollandse Vrienden Live op vrijdag en Foute Apres Ski Party op zaterdag.

Feest in Ermelo is opgericht in 2017 voor het organiseren van evenementen door samenwerkende horeca

Dit naar aanleiding van het eerste Oktoberfeest in 2016 op ’t Weitje neergezet door Marco van Dijk van Café de Molenaer en Marnix Grift van Café de Veluwe.

De oorsprong van de festiviteiten op ’t Weitje gaat nog verder terug: al 18 jaar maken Robert Jonker en Jan Dooijewaard van de De DorpsKamer van de Koninginnedagen en Koningsdagen een gezellige happening. ,,We zijn klein begonnen met ‘Wolter Kroes in de tuin op ons terras’, later betrokken we ’t Weitje erbij, in samenwerking met Jan Andries van Bentum van de Schout. De Oranjefeesten zijn leuk om te doen, op een mooie locatie met een speelweide voor de kinderen, gelegen tussen de Dorpskamer, Restaurant Van Sprang) en destijds De Schout. De mannen van de ‘natte horeca’ hadden hun feest op het Molenaarsplein. Zo besloten we dat in elkaar te schuiven en samen één groot evenement neer te zetten. Op zulke momenten willen mensen het liefst bij elkaar zijn dus kun je een feest het best centreren op één locatie”, aldus Robert Jonker.
 
Sinds 2017 worden de krachten gebundeld in de BV Feest in Ermelo. In 2017, 2018 en 2019 waren er Zomerfeesten met verschillende invulling, van disco-avond tot De Dijk. De Oranjefeesten in 2022, gevolgd door het Oktoberfest, waren de eerste grote evenementen na corona. ,,Het Oktoberfest was een groot succes met 2000 mensen in de tent. We hebben vaste contacten voor het boeken van artiesten, overleggen welke kant we op gaan en meestal is dat gekoppeld aan een thema’’, vertelt Marco van Dijk.
 
De horecaondernemers, waar sinds een jaar ook Koen d’Aulnis van Café de Veluwe bij is aangesloten, besloten om het evenement te verplaatsen van de zomer naar het voorjaar. Van Dijk: ,,In de zomer zijn er veel festivals en evenementen in de regio en in het land; er is veel te kiezen en het is vakantietijd. We kregen goede reacties op de tent voor het Oktoberfeest dat we dit wilden combineren met een evenement in het voorjaar. Het weer is dan de grootste crux. Aan een grote overdekte tent zitten kosten, maar je hebt de zekerheid dat je droog staat. We willen een goed feest bieden.”
 
Jonker: ,,We willen twee leuke avonden neerzetten voor 18+ in een periode dat er niet zoveel te doen is, dus laten we nu de zomer varen. Het is ook veel werk om zo’n evenement op touw te zetten, dus is het logisch en beter dat je twee feestjes geeft in plaats van één. Twee thema’s met voor ieder wat wils die een grote doelgroep aanspreken. Je loopt als organisatie bepaalde risico’s. Het opbouwen is een hele klus, dat doet een tentbedrijf, en we hebben tijd nodig voor de inrichting. Inclusief het afbreken zijn we wel acht dagen bezig. Nog een voordeel van samenwerken is dat je een hele pool aan medewerkers hebt; er zijn op zo’n avond wel 40 mensen aan het werk. Voor onze medewerkers zijn het ook mooie dagen; deze tak van horeca is een toevoeging op het werken in het restaurant waar we alle dagen mee bezig zijn.”
 
Geluid
Koen d’ Aulnis zegt dat er ‘goed contact’ met de gemeente en handhavers is over het geluid. ,,Omwonenden worden van tevoren geïnformeerd en meegenomen in de evaluatie achteraf. Na het Oktoberfest hebben we zelfs complimenten gehad van een aantal buurtbewoners. De reacties waren over het algemeen positief.”
 
Tino Martin
Het publiek heeft keuze tussen twee thema’s. Hollandse Vrienden Live op vrijdagavond met Tino Martin als bekende artiest op dit moment. Op zaterdagavond sluiten we het skiseizoen 2022-2023 met een Foute Apres Ski Party op een mooie manier af in Ermelo.’’ Jonker ziet dat de kaartverkoop goed loopt en meldt dat 65% van de kaarten verkocht is. Jan Dooijewaard: ,,We zijn daar tijdig (al op 7 december) mee begonnen, omdat het een niet bestaand evenement is. We merken dat het steeds meer aantrekt en richten ons op twee mooie avonden met 2.000 mensen in de tent. Een ticket voor vrijdagavond kost 24,50 euro en op zaterdag is dit 18,50 euro. Natuurlijk gaan we evalueren maar het idee is dat dit feest een herhaling krijgt met volgend jaar andere thema’s.”
 
Meer info over de line-up en ticketverkoop:
www.feestinermelo.nl

Zomerfeest Ermelo 2023
(vlnr) Koen d' Aulnis, Robert Jonker, Jan Dooijewaard en Marco van Dijk (achter). Foto Marco Jansen.