Zes jaar geleden begon Gerrit Boer met een klein doosje Lego

Door Petronella van het Goor - Gerrit Boer (65) uit Harderwijk heeft de afgelopen maanden de Luttekepoort, Smeepoort, Grote Bruggepoort, het pesthuis, het oude gemeentehuis en de Waag nagebouwd met Lego. 

Hoe historisch correct de poorten zijn, weet Boer niet precies. “Er is weinig documentatie te vinden. Wel veel prenten en wat schilderijen

De nauwkeurigheid is niet gegarandeerd, omdat je afhankelijk bent van wat de schilder of tekenaar heeft nagelaten. Je zou kunnen spreken van ‘what you see is what you get’.” Natuurlijk heeft hij een plan voordat hij gaat bouwen, maar dat plan verandert tijdens het bouwen ook nog wel eens. “Je bent eigenlijk voortdurend afwegingen aan het maken van wat betrouwbaar is en wat niet. De afbeeldingen vergelijken en proberen externe bronnen te raadplegen. Soms ontkom je er niet aan bepaalde delen af te breken en wijzigingen door te voeren.” Het is daarom moeilijk te zeggen hoe lang hij precies bezig is met één poort.
 
Boer kwam op het idee de poorten na te bouwen, na alle ideeën, tekeningen en meningen over de herbouw van de Luttekepoort, naar aanleiding van het Beste Stadsidee. “Ik vond eigenlijk dat de concepten die werden gelanceerd niet voldeden aan de historische waarden, los van de artistieke waarde natuurlijk. Omdat ik veel ervaring heb met het reconstrueren van kastelen en andere monumentale gebouwen, dacht ik ook een balletje op te gooien en de poorten met Lego na te bouwen.” Tijdens al zijn onderzoek ontdekte Boer dat de Luttekepoort twee gedaanten heeft gehad. “Eerst als laagbouw, maar toen heette het de Sint Nicolaaspoort, naar de kerk met die naam.” Later is het gek genoeg de Luttekepoort gaan heten. “Wat ik eigenlijk niet snap, want tegen die tijd hadden ze de poort en muren verhoogd.” 
 
Het lijkt alsof hij van kleins af aan al met Lego bouwt, kijkend naar alle gebouwen die hij heeft nagemaakt. Maar de waarheid is dat Boer pas zes jaar met Lego bezig is. “Hoe dat is begonnen? Ik heb een periode nogal getobd over geestelijke dingen. Ik was in die tijd een keer bij een vriend op visite en hij adviseerde mij het kleine doosje Lego dat ik had uit de schuur te halen en te gaan bouwen.” Een goed advies, want dat kleine doosje Lego heeft geleid tot een grote verzamel- en bouwwoede. Boer schat zijn verzameling op zo’n drieduizend steentjes.
 
Boer verschijnt met zijn verzameling en een aantal bouwwerken in de uitzending Typisch Harderwijk. De redactie heeft hem daarvoor benaderd. “Ik ben al eens eerder in een uitzending van Typisch Veluwe geweest. En al is het soms wat vermoeiend hier en daar, ik vind het wel heel leuk.” Getwijfeld heeft hij dan ook niet. “Ik dacht, ‘dit is mijn kans om met Lego iets representatiefs te doen’ en ik heb daarvoor alles uit de kast gehaald.”
 
Fervent bouwer als Boer is, heeft hij de volgende bouwprojecten alweer bedacht: “Er zitten er al weer drie in mijn hoofd. Kasteel Kaiserswerth, de ruïne van Mathenesse te Schiedam volledig te reconstrueren. Ook wil ik de stadspoorten van Amersfoort nog bouwen.” 

Voor wie benieuwd is naar de bouwwerken van Gerrit Boer, woensdagavond 5 mei is hij te zien op NPO2, de uitzending  begint om 19.20 uur.

Lego Vischpoort Harderwijk Gerrit Boer