Zeker 3 wolvenjongen op de Veluwe: ‘Een nieuwe fase’ voor de dieren

Door Maarten Westerduin - Een wolf die al een tijdje op de Veluwe rondloopt, heeft nu ook 3 jongen geworpen, dat meldt de Provincie Gelderland woensdag. Het is de eerste keer in 200 jaar dat een wolf in Nederland het levenslicht ziet. (Bekijk hier de video)

Volgens de provincie hebben ook deskundigen bevestigd dat de beesten op de video ook daadwerkelijk wolven zijn. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het aantal jongen mogelijk nog groter is.

Vorige maand verscheen er al een foto waar een mannetje en een vrouwtje op te zien was. Of er toen al jongen waren, was nog niet duidelijk. Op dit moment hebben zich op de veluwe twee vrouwtjes gevestigd. Dat betekent dat ze al langer dan een half jaar in dit leefgebied rondlopen.
 
De wolf maakt dus voor het eerst in twee eeuwen zijn comeback, maar volgens Glenn Lelieveld is die terugkeer zeker niet van tijdelijke aard: ,,Van één wolf naar een hele roedel: we gaan steeds weer een nieuwe fase in. Ik verwacht eerder dat de groep gaat groeien.’’
 
Bescherming
Volgens Lelieveld ligt de oorzaak van de terugkeer in de verbeterde bescherming van de wolf. Sinds de jaren tachtig zijn er in meerdere landen wetten opgesteld die het jacht op de dieren verbiedt. In 2000 resulteerde dat al in de eerste wolvenroedel in Duitsland. Daar bleef het niet bij, want inmiddels tellen onze Oosterburen liefst 73 groepen.
 
Met rust laten
Gelderland heeft de locatie van het filmpje geheim gehouden om te voorkomen dat liefhebbers de dieren gaan opzoeken. Ook terreinbeheerders roepen op om de dieren met rust te laten. Bang hoeven natuurliefhebbers volgens Lelieveld trouwens niet te zijn: ,,Wolven zijn vluchtdieren, dus ze zullen eerder weglopen als ze iets niet vertrouwen. Het belangrijkste is dat je gewoon op de paden blijft en die dieren met rust laat. Als wij niets raars doen, zullen zij ook niets raars doen.’’