Zeilwedstrijd met authentieke stedenbotters

Authentieke botters uit vier voormalige Zuiderzee vissersplaatsen strijden zaterdag 20 juni op het Gooimeer voor de kust van de gemeente Huizen met als inzet de ZuiderzeeAnker. De Stichting Huizer Botters organiseert deze allereerste ZuiderzeeKamp.

De deelnemers aan de wedkamp zijn afkomstig uit Huizen, Bunschoten, Harderwijk en Elburg. Organisaties uit deze (voormalige) vissersplaatsen hebben begin november vorig jaar in Elburg de krachten gebundeld in de Coöperatieve Vereniging ZuiderzeeSpan. Naast de Stichting Huizer Botters gaat het om de Stichting tot behoud van Elburger Botters, de Stichting Botterwerf Spakenburg en de Vereniging De Bruine Vloot Spakenburg uit Bunschoten en de Botterstichting Harderwijk. Het is de bedoeling dat andere organisaties en overheden zich aansluiten. Harderwijk presenteert zich met de HK 172 en een zeskoppige wedstrijdbemanning. Wethouder en loco burgemeester Pieter Teeninga zal namens het gemeentebestuur van Harderwijk de wedstrijd op een actieve wijze volgen.

Botterwerven

ZuiderzeeSpan wil de kennis en vaardigheden op het gebied van het bouwen en restaureren van en het varen en vissen met Zuiderzeebotters en alles wat er mee samenhangt behouden en doorgeven. Verder richt de organisatie zich op het in stand houden en promoten van botterwerven. Andere aandachtpunten zijn de visserijgeschiedenis, het vaargebied van de Randmeren, en het promoten van het zeilen en vissen met Zuiderzeebotters.

Wedkamp

Een van de activiteiten wordt de ZuiderzeeKamp, die 20 juni voor het eerst wordt gehouden. De wedkamp bestaat uit twee manches van circa anderhalf uur. Start: half twaalf en half twee. De prijsuitreiking vindt plaats op de Botterwerf in Huizen om ongeveer vijf uur ’s middags. De eeuwigdurende wisselprijs, het ZuiderzeeAnker, wordt uitgereikt aan de burgemeester van de winnende plaats en de schipper van de winnende botter. De organisatie gaat ervan uit, dat de prijs een prominente plaats in het gemeentehuis van de winnende plaats krijgt.