Zaterdagmarkt deels op Vitringasingel in Harderwijk

Door Petronella van het Goor - De wekelijkse markt op het Kloosterplein gaat er vanaf zaterdag 9 mei anders uit zien. De kramen komen ook op het voet-fietspad van de Vitringasingel te staan. Dit omdat de 1,5 meter in het geding komt bij de positionering van de kramen zoals ze altijd stonden. 

Ondanks de afstandsmarkeringen, statafels met handzeep, bebording, marktmeester, politie, handhavers en de marktkooplieden die de 1,5 meter afstand scanderen, is het gewoonweg soms te druk om die afstand te kunnen bewaren. 

Vorige week zaterdag is er overleg geweest tussen de marktcommissie, marktkooplieden en de gemeente. Unaniem is er voor gekozen om bredere gangpaden te creëren op het Kloosterplein, de auto’s van de marktkooplieden ergens anders te parkeren en de brede stoep en het fietspad van de Vitringasingel (tussen de Academiestraat en het Klooster) te gebruiken voor de kramen die door de bredere gangpaden niet op het plein passen.

Voetgangers kunnen op de zaterdag gewoon het voetpad gebruiken en langs de kramen lopen. Fietsers kunnen afstappen en met de fiets aan de hand verder lopen of (voor doorgaande fietsers) bij het gedeelte Academiestraat – Klooster de rijbaan van de Vitringasingel gebruiken. Omdat daar een maximum snelheid van dertig kilometer per uur geldt, is dat veilig. Via bebording worden automobilisten gewaarschuwd en fietsers op de hoogte gebracht van de nieuwe situatie.

Omdat het tijdelijke maatregelen zijn (zo lang de maatregelen van de Corona-crisis gelden), worden deze verkeersmaatregelen gezien als een pilot en is er dus nog geen gewijzigd verkeersbesluit nodig.