Zangvereniging Euodia viert alweer het 85-jarig bestaan

Door Petronella van het Goor - Er zijn maar weinig koren waar men meer dan een halve eeuw ‘lid’ van blijft, maar de Christelijke Gemengde Zangvereniging Euodia uit Hierden heeft in de afgelopen 85 jaar al heel wat jubilarissen gehuldigd. (Bekijk de foto's door de jaren heen).

Zangvereniging Euodia 1948 Hierden
(Foto uit 1948)

Onlangs nog vierde Janny Lieman-Zuurveld haar vijftigjarige lidmaatschap en Gerard Epe zijn veertigjarige jubileum. Een Google zoekopdracht ‘Euodia jubilarissen’ laat zien dat er in de afgelopen jaren ook 65-jarige en zelfs 70-jarige lidmaatschappen zijn geweest.

Euodia bestaat in haar huidige vorm bijna 85 jaar. Op 30 mei 1934 werd de gemengde zangvereniging officieel opgericht, er werd een vaandel gekocht en het ledenaantal groeide van zo’n 35 zangers in 1934 naar ruim 60 in de afgelopen drie decennia. Een stabiel aantal, van wie momenteel 18 alten, 9 tenoren, 8 bassen, 5 hoge sopranen en ruim 20 sopranen.

Een van die leden is Ben Lokhorst (71). Hij zingt al 21 jaar bij Euodia. Vergeleken bij de zangjaren van eerdergenoemde jubilarissen lijkt dat niet veel, maar zijn enthousiasme doet vermoeden dat hij zich al veel langer betrokken voelt bij Euodia. “Het is gewoon een mooi koor. We zingen tot wel zestemmig in verschillende talen, hoofdzakelijk het Nederlandse geestelijke lied, maar ook Duits en Latijn. Als we in verzorgingstehuizen een optreden geven, zingen we regelmatig bekende Nederlandse liedjes en dan neuriën de bewoners gezellig mee.”

Om de paar jaar gaat het koor op reis, als een van de vier koren van de Verenigde Veluwse Koren. “We zijn al in veel verschillende landen geweest, met als hoogtepunten Cananda, in ’91, de concertreis naar Bratislava, Wenen en Praag in 2003 en het herdenkingsconcert voor de oorlogsslachtoffers uit Putten in Ladelund Duitsland, in 2004.”

Het jongste koorlid is net de 30 gepasseerd, dan zijn er nog een paar mid-veertigers, een boel vijftigers en een grote groep zeventig plussers. “Van die laatste groep zal er na het jubileumconcert wel een aantal afscheid nemen”, denkt Lokhorst. “Maar altijd is er weer precies genoeg aanwas om dat op te vangen.” Het 85-jarige jubileum gaat niet ongemerkt voorbij.

“Zaterdag 23 maart hebben we een jubileumconcert, om 19.30 in de Dorpskerk in Hierden. Ensemble Parlando doet mee, Martien van der Zwan op de piano, Petra Lukasse op de dwarsfluit en Bert Elbertsen op het orgel.” Het koor staat onder leiding van dirigent Leander van der Steen, die al sinds 1999 de vaste dirigent is van de Verenigde Veluwse Koren.

De toegang is vrij, er is wel een collecte om de kosten te dekken.
 

Zangvereniging Euodia 1934 Hierden
(Foto uit 1934)

Zangvereniging Euodia 1950 Hierden
(Foto uit 1950)

Zangvereniging Euodia Hierden 1988
(Foto uit 1988)

Zangvereniging Euodia Hierden 2015
(Foto uit 2015)