Wonen boven een geldautomaat is wonen op een bom waarvan je niet weet wanneer deze kan afgaan

Gemeentebelang Harderwijk-Hierden slaat alarm over geldautomaten onder woningen. Bewoners die boven en naast een geldautomaat wonen lopen enorm gevaar door nieuwe plofkraak methode van meedogenloze criminelen.

Geldautomaat onder een appartementencomplex

Locaties in Harderwijk waar geldautomaten staan moeten zo snel mogelijk onder de loep worden genomen. Desnoods moet er gekeken worden om geldautomaten op een andere plek te plaatsen.

Bij criminelen is momenteel een nieuwe werkwijze om pinautomaten op te blazen die zo krachtig is dat bovengelegen woningen met gemak kunnen instorten. Plofkraken op geldautomaten komen helaas nog steeds voor. Tot voor kort gebruikte criminelen daarvoor gas om een geldautomaat op te blazen.

Aanzienlijke risico's en schade
De risico's die de plofkrakers nemen, zijn al enorm en de schade die ze aanrichten is vele malen groter dan hun buit. Iedereen kent de beelden op tv wat een plofkraak aan schade kan aanrichten. Waarbij soms hele gevels worden weggeblazen.

Wat je in Harderwijk veelal ziet is dat nu juist geldautomaten onder appartementen en naast woningen zijn geplaatst. Met de nieuwe werkwijze van criminelen worden geldautomaten nu met zware explosieven opgeblazen. Met deze nieuwe werkwijze is er een aanzienlijk gevaar dat woningen compleet kunnen instorten bij een plofkraak, die zo wie zo al veel impact heeft.

Tot voor kort bliezen plofkrakers pinautomaten op met een mengsel van gas, vaak acetyleen, en zuurstof, dat ze met een slang aan een lange staaf door de geforceerde geldla naar binnen spuiten en tot explosie brachten. Veel geldautomaten hebben nu een klepje wat automatisch open gaat waardoor het ingespoten gas ontsnapte en de knal uitblijft. Dit was de aanleiding dat plofkrakers nu hun werkwijze hebben aangepast door gebruik van zware explosieven. Ik vraag me sterk af hoe slim het nog is om boven een geldautomaat te wonen als je weet dat geldautomaten nu met zware explosieven worden bestookt. Wonen boven een geldautomaat is wonen op een bom waarvan je niet weet wanneer deze kan afgaan.

Gemeentebelang slaat alarm bij het college met schriftelijke vragen.

Ze prepareren nu een kastje met explosief materiaal aan een lange stang, brengen in de vorm van een soort pizzaschuiver' het explosief tegen de kluisruimte aan en laten de boel met een afstandbediening ontploffen. Als explosief gebruiken ze 'flitspoeder' wat ook wel gebruikt word bij zwaar vuurwerk zoals Cobra's, of een ander zeer zwaar explosief. De explosie is dan ook vele malen groter waardoor woningen boven of naast een automaat met gemak kunnen instorten met kans op doden en gewonden.

Gemeentebelang wil dat de burgemeester die openbare orde en veiligheid in zijn portefeuille heeft direct gepaste maatregelen neemt.

De combinatie van deze plofkraak methode en de locaties waar geldautomaten staan in Harderwijk vormen een enorm gevaar voor de omwonenden. Plofkrakers weten met deze nieuwe methode niet precies hoeveel explosieven ze nodig hebben en experimenteren maar wat om door schade en schande wijs te worden, met enorme ravages tot gevolg.

Mensen die boven een geldautomaat wonen leven onder een bom waarvan nooit is te voorspellen wanneer die afgaat. Gemeentebelang heeft veiligheid hoog in het vaandel en wil dat het college moet spoed tot actie komt. Inmiddels heb ik namens Gemeentebelang ook de hele raad geïnformeerd met de schriftelijke vragen die we het college hebben toegezonden.

 Om heel eerlijk te zijn is het heel bizar dat er pal onder appartementen een geldautomaat staat wat een doelwit kan zijn van een plof kraker met kans dat boven gelegen woningen kunnen instorten.

Met vriendelijke groet,

Bert Holleman
Fractievoorzitter Gemeentebelang Harderwijk-Hierden
Bert Holleman Harderwijk