Witte ' spinnenbomen' geven bewoners kriebels

Door Petronella Polinder - In de 25 jaar dat echtpaar Hoeksema aan de Rooseveltlaan woont, hebben ze dit nog nooit gezien. "De bomen lijken wel dood", zegt mevrouw. "Dezelfde bomen zie je in Tsjernobyl", vult meneer aan. 

Het was gisteren een schok voor het echtpaar. Ze waren heerlijk drie dagen weg geweest. "Toen we gingen, was er maar een boom wit, aan het begin van de straat."

Drie dagen later zitten ook de bomen tegenover hun huis helemaal onder de witte rag. "Ik hoop dat het niet overslaat op de tuin."
Volgens de gemeente Harderwijk kan het geen kwaad en gaat het vanzelf weer over.

Het blijkt 'spinselmot' te zijn, een goedje dat de rupsen (uit de eitjes van de nachtvlinder) produceren. De rupsen eten ook de blaadjes op, waardoor het lijkt alsof de boom langzaam dood gaat. Zodra de rupsen gevlogen zijn, gaat de boom weer bloeien. "We vinden het helemaal niets. Spookachtig, eng. Het zorgt voor een nare sfeer."

Dat het geen kwaad kan, gelooft meneer Hoeksema niet helemaal. "Bij de buurman aan de overkant slaat het op zijn ademhaling. Hij wordt er heel benauwd van. Hij is al wel over de tachtig, dus misschien dat het alleen bij oudere mensen wat kwalen geeft?" 

Boom met eitjes van een nachtvlinder

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info