Winkels in Harderwijk de hele zomer op zondag geopend

Een verrassing zal het voor niemand meer zijn, er komt een koopzondag in Harderwijk deze zomer. Met 21 stemmen voor en 8 tegen, was de raad gisteravond overduidelijk voor. In juni, juli, augustus en september mogen alle winkels in Harderwijk op zondagmiddag open. Vanaf twaalf uur, zodat de kerkganger er geen hinder van ondervindt.

De fracties van Harderwijk Anders, de VVD, D66, Groen Links en de PvdA dienden donderdagavond een motie in, vooruitlopend op de coalitievorming.

“Omdat we anders de zo belangrijke zomermaanden missen”, aldus Edwin Enklaar van Harderwijk Anders. De discussie over de definitieve winkeltijdenverordening hoort volgens hem thuis in de nieuwe coalitie. “Deze motie is puur om de ondernemers in die belangrijke zomermaanden een voorlopige koopzondag te geven.”

De motie is dus aangenomen, met 21 stemmen voor en 8 tegen.

Het CDA was verdeeld, daarom werd er niet fractiebreed gestemd, maar persoonlijk. Van de vier CDA raadsleden, stemden er drie voor de motie. De fracties van ChristenUnie, Gemeentebelang en de SGP stemden tegen.

Het is meer dan waar het centrummanagement op hoopte.

Cees van Oostrum gaf aan dat binnenstadondernemers voor komende zomer hoopten op een wekelijkse koopzondag in juli en augustus.

Ze krijgen het dubbele. “Voor de overige wensen geldt dat we moeten wachten op de discussie over de winkeltijdenverordening.” Afgelopen dinsdag heeft Stichting Centrummanagement een ondernemersavond gehad, waar werd geïnventariseerd wat de ondernemers willen en hopen. “Supermarkten en bouwmarkten willen uiteindelijk graag elke zondag open kunnen. Binnenstadondernemers willen graag een maandelijkse koopzondag gedurende het hele kalenderjaar, een wekelijkse in juli en augustus en ook een wekelijkse tussen sinterklaas en de jaarwisseling.”