Willem Tell bestaat 135 jaar en organiseert ‘drukste NK Service Pistol ooit’

Door Marco Jansen - Zaterdag 16 en zondag 17 september vond bij schietvereniging Willem Tell het Nederlands Kampioenschap Service Pistol plaats. Een discipline waarbij geschoten wordt met een revolver of een pistool.

Ruim 140 individuele deelnemers kwamen naar het verenigingsgebouw aan de Parkweg in Harderwijk, waar op zondagavond laat de prijswinnaars bekend werden gemaakt

Het NK is een jaarlijks evenement wat Willem Tell net als in 2019 mocht organiseren. “We bestaan dit jaar 135 jaar en zijn de oudste sportvereniging van Harderwijk. De organisatie van het NK is ons gegund door de KNSA, de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie. Er waren 124 doorgangen zwaar kaliber en 68 doorgangen licht kaliber. Dit was het drukste NK Service Pistol ooit”, vertelt voorzitter en barman Richard Bollee (57).

Medebestuurslid Henk Jonkers (63) heeft meegedaan in de veteranenklasse met een groot kaliber H & K (Heckler & Koch) pistool. „Dit is een Duits wapen. Bij dit NK kun je schieten met een revolver of een pistool en met een klein kaliber wapen of met een groot kaliber wapen. Een revolver met cilinder zie je bij cowboyfilms en een pistool bij politieseries”, geeft hij voor de beeldvorming het verschil weer.

De schietsport is echter een serieuze aangelegenheid. Richard: “Voor een NK moet je je gekwalificeerd hebben en voor deelname aan een NK word je uitgenodigd en hier moet je je voor inschrijven.”

Henk zat bij het telbureau om de inschrijvingen te controleren. “Deelnemers moeten een pas laten zien van de KNSA, we schrijven in voor welke vereniging ze uitkomen en met welk kaliber ze komen schieten. Dan mogen ze de wapens opbergen in de wapenkamer, het is not done dat ze hier rond blijven slingeren. Zodra ze aan de beurt zijn, worden de deelnemers vanaf de lijst opgeroepen en gaan ze naar de schietbaan. Daar staat de baancommandant die ze instrueert hoeveel schoten ze mogen lossen en welke gedragingen er van hen verwacht worden. Zo moet je je wapen opbergen tijdens de series en bij een revolver moet je tussendoor elke keer ontladen (legen) en bijladen.”
 
Gedeeld eerste
Met het veteranenteam van Willem Tell werd Henk tweede in de klasse Veteranen (55+) zwaar kaliber. De Burgerwacht uit Nunspeet werd eerste, de derde plaats is voor Schietteam Koninklijke Landmacht. In deze categorie deden 13 teams mee.

De andere klasse was de seniorenklasse tot 55 jaar. In deze hoofdklasse won HSV De Helm uit Helmond, tweede werd Schietteam Beilen en derde Schietteam Senioren Koninklijke Landmacht. Zondagavond was de laatste serie pas om 19.30 uur klaar. Richard: “Er waren twee mensen die exact dezelfde score hadden geschoten. Dat twee mensen (een schutter uit Rotterdam en iemand uit Kerkrade) op de eerste plek waren geëindigd was bij een NK Service Pistol nog nooit voorgekomen. Na wat telefoontjes naar de bond was een gedeelde eerste plek het eindoordeel.”
 
Hoewel het voor de organisatie twee volle dagen waren van 8.30-21.30 uur, duren de wedstrijden op zichzelf niet lang. Sterker nog: ze zijn na amper vijf minuten voorbij. Richard legt uit: “Bij deze discipline schiet je vier series van zes schoten, op 25, 20, 15 en 10 meter. Bij het precisieschieten krijg je 15 seconden voor zes schoten, bij de laatste serie heb je nog maar zes seconden voor drie schoten in de linker- en rechterschijf. De wedstrijd duurt opgeteld nog geen vijf minuten en daarvoor komen mensen uit Noord-Holland, Groningen, Limburg en Zeeland naar Harderwijk toe. Het is dus een echte sport.”
 
Concentratie
Mensen die de schietsport beoefenen zijn onder andere beoefenaars die vanuit hun professie met wapens in aanraking komen, zoals politiemensen, mensen van arrestatieteams, van de brigade speciale beveiligingsopdrachten en van defensie. Maar ook de schilders, timmermannen, metaalbewerkers, accountants en ICT’ers. Liefhebbers die getrokken worden door de schietsport zijn volgens Henk mensen die houden van concentratie. “Even in jezelf keren, je afsluiten voor de omgeving en je concentreren op het schot. Vergelijk het vasthouden van je wapen, het richten, het ontspannen en spannen met golf. Wat je doet bepaalt het resultaat op de kaart. Je concentratie is heel belangrijk, ben je niet alert, als de schietschijf wisselt, dan ben je te laat.”
 
Strikte regels
De vereniging Willem Tell heeft tussen de 120 en 130 leden; de jongste is 10 jaar en de oudste 87. Maandag- en donderdagavond zijn de verenigingsavonden, de jeugd traint op vrijdagavond en af en toe is er een special op zondagmiddag, bijvoorbeeld trainen voor een militair pistool. Trainen voor een servicepistool gebeurt op incidenteel op een dinsdag- of woensdagavond. Op zaterdag 30 september is het jubileumfeest.

Wie interesse heeft in de schietsport, krijgt eerst een gesprek met twee bestuursleden. Richard: “Wij vragen wat je trekt in de schietsport en geven uitleg over de sport, het verenigingsleven en de wet- en regelgeving. Voor je een oefenrondje mag trainen en met een luchtwapen mag schieten, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben overlegd. De regels zijn strikter dan wanneer je gaat volleyballen. We hebben verenigingswapens waar mensen mee kunnen schieten. Maar voor je hebt aangetoond op een veilige manier met een wapen om te kunnen gaan, mag je überhaupt geen vuurwapen aanraken. Hierop word je getraind en getoetst.”
 
 Introductieavonden
Op 27 september en 3 oktober zijn er bij Willem Tell om 20.00 uur introductieavonden. De inloop is vanaf 19.30 uur. “Iedereen die wil komen moet zich van tevoren opgeven via [email protected] en wordt verzocht een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.”

NK Service Pistol Harderwijk