‘Wijn was ‘slechts’ het instrument’

Door Petronella van het Goor - Kunstenaar Peter Riezebos uit Harderwijk vloog van november 2018 tot februari 2020 met vrienden de wereld over om op de mooiste plekken de meest prachtige wijnen te drinken. Een idee dat ontstond in oktober 2016. (Bekijk de video)

“Tijdens een wijnavond met vrienden dronk ik voor het eerst een Mouton Rothschild wijn. Naast andere prachtige wijnen, sprong deze eruit”, zegt Riezebos.

Zittend op het balkon van zijn appartement in Shanghai, een paar weken later, bedacht hij dat er meer van die momenten moesten komen. “Meer momenten met vrienden en Mouton Rothschild wijn.”

Dat werden geen avonden op de bank, bij een van de vrienden thuis. Het werden wereldse momenten. Letterlijk. Ruim 500.000 kilometer vloog hij, om in totaal 266 flessen Mouton Rothschild “te beleven”. Want dat doe je met vriendschap en goede wijn. Je beleeft ze.

Riezebos heeft de momenten, de wijnen, de beleving vastgelegd en maakte er een boek van. Amicitia doopte hij het. Een boek allereerst over vriendschap. En wijn. En levenskunst. Want genieten is een levenskunst. “Het is geen wijnboek, het boek gaat over vriendschap. Wijn was ‘slechts’ het instrument. Allereerst dus vriendschap, daarna de kunst van het leven en de kunst van de wijn.” De foto’s en de schilderijen illustreren en voegen toe. “Kunst van het leven, kunst van de wijn en kunst via foto’s en schilderijen.” Het is een totaal.

Woensdag 17 juni is de officiële lancering bij restaurant de Librije in Zwolle. “Met een diner van acht gangen waarbij alleen Mouton Rothschild champagnes en wijnen worden gedronken.” Omdat het beoogde grotere gezelschap “met mijn internationale gasten” door de Corona-maatregelen geen optie was, is er in het najaar een tweede sessie gepland. Vandaag kreeg wethouder Jeroen de Jong van oud-Harderwijker Riezebos al een exemplaar.

Riezebos noemt zijn boek “performance art en gedocumenteerde levenskunst” en beschouwt het als een “kunstwerk an sich”. Het boek is voor hem vooral bedoeld als een cadeau richting alle deelnemers en zijn kunstverzamelaars. “Daarnaast voor een ieder die geïnteresseerd is in het leven en de schoonheid van vriendschap.”
De kunstenaar is nu bezig met het selecteren van foto’s van tien jaar Azië. “Daar wil ik een overzichtsboek van maken.” Ook volgt er in 2021 een dichtbundel. “Over de top 100 beste boeken die ik als kunstproject ga lezen en overdenken.”