Wij moeten onze leerlingen de volle breedte van het vak laten zien

De praktijkdocenten van het Morgen College hebben vier jaar de tijd om hun leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het Middelbaar beroepsonderwijs en uiteindelijk het bedrijfsleven. 

Daarna moeten zij ze loslaten, in de hoop en verwachting dat het ze goed gaat. Maar hoe meet je dat? Hoe weet je of je het goed gedaan hebt? Door het te vragen aan ondernemers, bedrijven en de mensen van het Mbo.

De mensen die de leerlingen ‘overnemen’. Tijdens de jaarlijkse bedrijvenavond op het Morgen College, maandag 27 november, gingen praktijkopleiders van het Vmbo, het Mbo en het bedrijfsleven, met elkaar in gesprek. 

Bemiddelingsrol

Directeur van het Morgen College, Edwin Blok, nam de genodigden mee naar de TiZ-lokalen. Hij vertelde daar over het keuzeproces van de leerlingen, vanaf het moment dat ze als eersteklassers binnen komen. “Bij ons ontdekken de leerlingen tijdens de Talent in Zicht lessen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Leerlingen mogen kiezen. Ze kiezen niet altijd wat de arbeidsmarkt nodig heeft, ze kiezen voor wat hen leuk lijkt om te doen. Aan ons de taak om dat wat de arbeidsmarkt nodig heeft, voor leerlingen aantrekkelijk te maken. Ze de volle breedte van een vak te laten zien.” Wethouder Pieter Teeninga, die de avond samen met Edwin Blok opende, beaamde dat verhaal en zegt als overheid de bemiddelingsrol tussen overheid, ondernemer en onderwijs heel serieus te nemen. 

In gesprek

Na een rondleiding door de volledig vernieuwde praktijkvleugel, kregen alle gasten een driegangendiner, bereid en uitgeserveerd door vierdejaars leerlingen Horeca, Bakkerij en Recreatie. Tijdens dat diner zijn de praktijkdocenten van het Vmbo in gesprek gegaan met de vertegenwoordigers van het Mbo en het bedrijfsleven. “Wij hadden een inspirerende jonge ondernemer en twee docenten van het Mbo aan tafel. De ondernemer kwam zelf van een Mbo niveau vier opleiding. Hij liet zien dat onze leerlingen tot hetzelfde in staat zijn als hij, iets dat we onze leerlingen graag willen meegeven”, zegt Machiel Bijl, docent Media, Vormgeving en ICT.
 
Met de twee Mbo docenten hebben de MVI-docenten van het  Morgen College afspraken gemaakt over het keuzevak SIGN. Een vak waarin leerlingen bezig zijn met ontwerpen, plotten, pellen en plakken. Denk bijvoorbeeld aan het bestickeren van auto’s of de ramen van bedrijfspanden. “We willen hierin graag meer samenwerken met het Mbo, onze leerlingen die het keuzevak SIGN volgen laten kennismaken met vervolgopleidingen op dit gebied”, zegt Bijl enthousiast. “Daarnaast zijn wij geïnspireerd door hun concept denken, waarbij proces belangrijker is dan het eindresultaat. Wij willen daar op voortborduren.” 

Wordt vervolgd

“En dit nu vasthouden, dit enthousiasme, deze contacten”, besluit Blok. “Niet wachten tot de bedrijvenavond van volgend jaar. Geen onderzeeër die eens in de zoveel tijd eens boven komt kijken, maar als dolfijnen, constant even naar de oppervlakte. Deze avond moet vervolgd worden.”