‘Wij gaan meer bezoekers trekken dan het Dolfinarium’

Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg blijft optimistisch. Ondanks het brandje met grote gevolgen van afgelopen maand blijven de Harderwijker ondernemers heel optimistisch. 

 

Vader en zoon hebben goede hoop ergens in de eerste weken van november de winkel plus rokerij weer te kunnen laten draaien.

Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg is zeker in staat te voldoen aan alle bedrijfsaanvragen voor de visrelatiegeschenken tijdens de eindejaarperiode. En dan gloort ook nog eens het perspectief van de nieuwbouw met palingmuseum aan de Stephensonstraat.
‘We willen daar in de laatste week van mei openen. In die maand bestaan we namelijk veertig jaar. Het zou mooi zijn als we dit jubileum en de ingebruikname van het nieuwe pand tegelijkertijd kunnen vieren.’ Dries van den Berg heeft het volste vertrouwen dat zoon Peter de zaak verder weet uit te breiden.

‘Hij is heel ambitieus en heeft passie voor dit vak. Ik denk dat we binnen niet al te lange tijd meer publiek trekken dan het Dolfinarium.

We krijgen nu jaarlijks 200.000 bezoekers en behalen al jaren een omzetplus van tien procent. ’ Peter: ‘ik heb van jongs af aan de boodschap meegekregen dat kwaliteit het allerbelangrijkste is. Je moet mensen zien genieten van jou vis.’

Het leek met een sisser af te lopen, de kortsluiting op 24 september in een trafo. Het brandje was zo geblust, maar in het gehele pand was grote schade vanwege roet plus vrijgekomen chloorgas dat door een chemische reactie met rvs een hardnekkige aanslag veroorzaakte. Gelijk op die zondag kwamen alle medewerkers in actie, een dag later professionele hulpkrachten. Van de verzekeraar kregen vader en zoon te horen: blijf maar acht maanden dicht totdat jullie in de nieuwbouw verder kunnen.

Resoluut: ‘Dat kunnen we niet maken. Onze klanten zijn veel te belangrijk. Ze komen uit heel Nederland en Duitsland. We willen niet dat ze al die tijd verstoken blijven van onze vis.’ En zo wordt dus uit alle macht gewerkt om alles zo snel mogelijk weer in bedrijf te krijgen. Dit wel met in het achterhoofd de gedachte dat ze niets van de inventaris mee kunnen naar hun nieuwe optrekje.

Hoog aangeschreven eindejaargeschenken

Al vanaf het prille begin staan de eindejaargeschenken voor bedrijven hoog aangeschreven. De houten cadeaukisten van tegenwoordig kennen bedrukte deksels met logo of zelfs een afbeelding die als feestdagenkaart functioneert. Ze zijn in variabele aantallen naar wens te maken. De inhoud bestaat uit vacuüm verpakte gerookte paling en zalm die zo minimaal twee weken houdbaar blijft. De luxe kisten zijn aan te vullen met wijn, bier, serranoham, of andere producten.

‘Alle soorten bedrijven kloppen bij ons aan, we krijgen zelfs bestellingen uit België. Soms voor twee stuks, maar ook wel partijen van vijfhonderd. We leveren maatwerk voor iedere portemonnee met onze visrelatiegeschenken. Het zijn authentieke, ambachtelijke pakketten met een persoonlijke invulling. Geïnteresseerden kunnen vanaf de laatste week van oktober contact met ons opnemen voor persoonlijk advies en informatie.’

Veelomvattende nieuwbouw

Ondertussen is de bouw van de rokerij, de viswinkel, het selfservice visrestaurant en het Palingmuseum daadwerkelijk begonnen. In de woorden van Dries en Peter wordt het een veelomvattend pand in originele Zuiderzeestijl met allerlei bestemmingen. Het restaurant met 200 plaatsen binnen en 100 buiten biedt allerlei menu’s, een vis bar plus een homarium met kreeft en schaaldieren.

Buiten waar ruime parkeergelegenheid komt, ligt straks de aangekochte vissersschuit HK59. Dries zal rondleidingen gaan verzorgen in het gratis toegankelijke, van een lift voorziene Palingmuseum op de bovenverdieping waar historie, heden en toekomst van paling, visserij(methodes) aan bod komen. Omdat ze aan de poort van de stad zullen zitten krijgen ze ook een toeristisch steunpunt.

De zakelijke markt komt volop aan haar trekken in het nieuwe onderkomen. ‘We hebben daar een aparte ruimte voor 25 tot 30 personen voor vergaderingen, presentaties, of workshops. Bedrijven kunnen reserveren als ze met een gezelschap komen lunchen. Daarnaast gaan we arrangementen voeren in onze visbelevingswereld die garant staat voor een mooi bedrijfsuitje.’

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg Harderwijk
Dries en Peter van den Berg tijdens de officiële start van hun nieuwbouwproject met Palingmuseum aan de Stephensonstraat. Foto: Fotostudio Merjenburgh

Bron: Stad in Bedrijf
Tekst: Kees van Loon
Foto: Fotostudio Merjenburgh

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info