Wietske Hollanders lijsttrekker GroenLinks

Door Harry Schipper – GroenLinks Harderwijk-Hierden heeft zaterdag op de Markt samen met het verkiezingsprogramma 2022-2026 haar nieuwe lijsttrekker gepresenteerd.

Het is Wietske Hollanders (43), die na de gemeenteraadsverkiezing in maart volgend jaar het stokje hoopt over te nemen van het eenmansfractielid Mathijs van der Mannen

Hollanders verhuisde zeven jaar geleden vanuit Putten naar de Harderwijkse Zeebuurt. Ze is al vanaf haar achttiende actief voor GroenLinks, al heeft ze in haar jonge jaren ook korte tijd meegedraaid in de toen nog kleine lokale partij Wij Putten, die inmiddels zes raadszetels telt. In Harderwijk gaat ze zich inzetten voor ‘een eerlijke, duurzame en gelijkwaardige samenleving’, zoals de missie luidt van de lokale GroenLinks-afdeling. “Ik was als kind al bezorgd om de dieren en de natuur en hield me bezig met opruimclubjes en acties voor het behoud van de panda en zeehonden”, vertelt de kersverse lijsttrekker, die als pedagogisch begeleider werkt op een zorgboerderij met mensen die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt.

“Iedereen wil dat Harderwijk een fijne stad is om in te wonen. Over de wijze waarop dat moet kijkt iedereen er anders tegenaan. GroenLinks vindt dat de natuur heel belangrijk is. Dat is ook onze boodschap: zorg voor de natuur! Doe er je best voor!”

Wietske Hollanders zegt dat haar partij bij de volgende raadsverkiezing mikt op twee zetels in de Harderwijkse gemeenteraad. Nu is dat er maar eentje, dus een verdubbeling van het zeteltal. Opportunistisch? “Nee hoor: het aantal mensen dat bezorgd is over de natuur en het klimaat groeit. Nu de gasprijs snel stijgt, krijgen wij ook opeens veel meer vragen over zaken als isolatie en zonnepanelen. We moeten keuzes maken. Het is natuurlijk leuk om geld te besteden voor zaken die op korte termijn fijn zijn, maar we moeten vooral ook investeren in de lange termijn. De biodiversiteit is in ons land met maar liefst zeventig procent afgenomen. Er is sprake van een kaalslag, dat moet anders”, aldus Hollanders. Ze is daarom ook een voorstander van de afsluiting van bepaalde bosgebieden om de natuur weer een kans op herstel te geven. “Er is voor veel dieren daar nu te weinig te eten. We moeten in de natuur investeren. De resultaten zien we misschien pas over veertig jaar”.

Het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks is weinig verrassend: zoals altijd maakt de partij zich sterk voor maatregelen die klimaatverandering verminderen en stelt de natuur bovenaan haar prioriteitenlijst. GroenLinks kondigt erin aan om alle plannen te steunen die zorgen voor behoud en versterking van de natuur. Daarnaast zet de partij in op openbaar vervoer en de fiets: meer buslijnen een intercitystation in Harderwijk en verbetering van de bestaande fietsroutes. Ook het ‘linkse’ gedachtengoed komt aan bod in het lokale verkiezingsprogramma: eerlijk delen en meer gelijkwaardigheid, iedereen recht op werk en een vitale en meer autoluwe binnenstad, meer ruimte voor welzijn en preventie, wijkgericht werken, verbetering van de participatie, duurzaam bouwen en meer woningen voor starters en jongeren.

De partij is ook voorstander van de instelling van een burgerraad, waarbij een breed vertegenwoordigde groep burgers zich buigt over een specifiek probleemonderwerp waarvoor de gemeente een oplossing zoekt.

Groen Links