Wethouders geven officiële verklaring na vragen politiek en pers ‘Gemeente houdt schilderij niet verborgen’

Door Harry Schipper – De gemeente houdt het 17e-eeuwse schilderij ‘De Marteling van Prometheus’ niet voor het publiek verborgen. Dat stellen Gert Jan van Noort en Jeroen de Jong dinsdagmiddag in een officiële verklaring.

Schilderij de Marteling van Prometheus

De twee Harderwijkse wethouders reageren daarmee op uitlatingen van kunstkenner Jos Kunne, die vorig week nog door de gemeente kreeg uitgelegd dat het pas gerestaureerde kunstwerk in het Oude Stadhuis op de Markt op een niet voor het publiek toegankelijke plek was neergehangen, ‘omdat het schilderij in het verleden uiteenlopende reacties van bezoekers ontlokte’.

Kunne was daarover verbolgen, omdat het schilderij voor de omvangrijke restauratie van het voormalige stadhuis daar al 99 jaar juist wél altijd op een prominente plek – en in het zicht – hing. Het forse schilderij hangt nu in de voormalige keuken achter de raadszaal, die nu dienst doet als opslag en kantoor voor de Stichting Heerlijk Harderwijk.

Inmiddels heeft ook de raadsfractie van Harderwijk Anders hierover vragen gesteld aan B en W van Harderwijk. Fractievoorzitter Henk Vermeer was uitermate verbaasd. Vooral vanwege de uitleg dat het schilderij uit het zicht was gehangen vanwege die reacties van bezoekers.
Van Noort en De Jong noemen die reden nu een ‘bijkomstigheid’: “Het Oude Stadhuis werd vóór de restauratie gebruikt en wordt daarna gebruikt voor activiteiten die onder meer gericht zijn op jonge kinderen (Popschool, Cultuurkust). Het schilderij hing de jaren voor de restauratie van het Oude Stadhuis op de bovenverdieping. In die jaren bleek, dat de voorstelling op het schilderij (grote zwarte vogel pikt in lichaam van man) bij veel jonge kinderen heftige reacties opriep. Veel kinderen vonden het schilderij eng en beangstigend. De toenmalige gebruiker van het pand (Popschool), waar veel jonge kinderen over de vloer komen, had het schilderij om die reden al provisorisch aan het zicht onttrokken”, aldus de wethouders.

Voornaamste argument om het schilderij nu niet terug te hangen op een voor het publiek zichtbare plek is volgens hen het enorme formaat ervan en nieuwe inrichtingsplannen. “De bovenverdieping is nu ingericht voor wisselende exposities. In die situatie past geen ander kunstwerk”, stellen ze. “En ook in de gerestaureerde hal, waar de boogstelling is teruggeplaatst, komt het schilderij niet meer goed tot zijn recht”.

De wethouders laten weten dat ‘de gemeente waarde hecht aan het educatieve element van het schilderij’. Ze hebben gezocht naar een andere plek of bewaarplaats, ‘maar nog niets kunnen vinden’. Ook is overwogen het schilderij te bewaren in het kunstdepot in het Huis van de Stad. “Maar ook daarvoor is het te groot, zelfs als het uit de lijst wordt gehaald en opgerold’, zo weten de beide stadsbestuurders. “De voorlopig beste plaats daarvoor is de plek waar het schilderij nu hangt. Daar is het weliswaar uit het directe zicht van bezoekers en gebruikers van het Oude Stadhuis, maar zo wordt het in zo goed mogelijke condities bewaard en is het op verzoek ook te zien”.

Met dat argument én dat het schilderij net als de rest van de gemeentelijke kunstcollectie te bekijken is via de website van de gemeente (https://www.harderwijk.nl/vrije-tijd/kunst_3597/) komen de twee wethouders tot de slotconclusie: “De gemeente houdt het schilderij dus niet verborgen”.

Lees ook:
Gemeente doet 17e eeuws kunstwerk na reacties in de ban

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info