Wethouder Bert van Bijsteren steekt ondernemers hart onder de riem

De coronacrisis heeft ons even flink in de greep. En dat merkt u als ondernemer zeer zeker. Ik besef wat het voor een ondernemer betekent om een winkel of een horecabedrijf dicht te doen. Of om alle werkzaamheden als ZZP'er op te schorten. Ineens staat alles letterlijk stil.

U als ondernemer weet als geen ander dat stilstaan achteruitgang betekent. U kunt als ondernemer ook niet zonder klantcontact. En dat contact is nu bijzonder lastig. Ik leef echt met u mee. 

Wij volgen de richtlijnen van het rijk en de veiligheidsregio om de gevolgen van deze crisis zoveel mogelijk in te dammen. Begin vorige week hebben wij direct al na de eerste maatregelen van het kabinet informatie op de website van de gemeente geplaatst voor de ondernemers. Informatie met links naar allerlei instanties die u kunnen helpen. Daarin vindt u ook informatie over hoe wij omgaan met de gemeentelijke belastingen in deze crisistijd. U vindt daarin ook een verwijzing naar de website van Meerinzicht als u met uw bedrijf in zwaar weer terecht bent gekomen. Die informatie kan voor u van belang zijn en deze pagina’s zullen we ook telkens actueel houden. Blijf daarom deze pagina’s volgen! 

Ik heb inmiddels al een aardig aantal ondernemers in onze gemeente gesproken. Er zijn ondernemers die zich nog kunnen redden, maar dat geldt niet voor iedereen. We willen niet stilzitten en proberen te kijken wat we nog kunnen doen om het voor u in deze tijd draaglijk te maken. En dat geldt tevens voor organisaties die met u samenwerken om bijvoorbeeld meer bezoekers in Harderwijk te krijgen, de organisaties die evenementen organiseren bijvoorbeeld. Ik wil samen met u afspraken maken waarmee wij binnen onze mogelijkheden met u gaan samenwerken om door deze crisis te komen.

Ik hoop dat u als ondernemer ook contact houdt met andere ondernemers in de branche waarin u werkzaam bent. Of contact met andere ondernemers in uw straat of in hetzelfde wijkwinkelcentrum.

De nieuwe organisatie van de detailhandel ondernemers in de binnenstad is bijvoorbeeld in deze tijd een goed aanspreekpunt en steunpunt voor de ondernemers in de binnenstad. Dat geldt ook in het geval van het parkmanagement voor ondernemers op het bedrijventerrein Lorentz.

Gelukkig zie ik dat verschillende ondernemers in deze tijd met creatieve oplossingen komen om het hoofd boven water te houden. Ook ondernemers zitten niet stil. Dat zit de ondernemer in het bloed. Oplossingen die ook onbaatzuchtig zijn en die van nut zijn voor inwoners. Ik heb daar alleen maar grote bewondering voor.

Tenslotte kijken we naar de mogelijkheid om vanuit de gemeente regelmatig met u, ondernemers, in contact te blijven. Normaal ga ik regelmatig op bezoek bij bedrijven om tijdens een koffiemoment bij te praten over hoe het gaat. Dat kan nu niet en dat zal op afstand moeten. We beraden ons nog op de manier waarop we vorm geven aan deze aanpak. Daarover krijgt u binnenkort informatie.

U hoort van mij. 

Let goed op elkaar en blijf gezond!

Wethouder Bert van Bijsteren
Economische Zaken