Werkzaamheden nieuwbouw MFC De Roef lopen dag voor op planning

Met de kerstvakantie in het vooruitzicht, verlopen de nieuwbouwwerkzaamheden van De Roef in Stadsweiden voorspoedig. Zo goed zelfs dat aannemer Burgland Bouw BV een dag voorloopt. Buurtbewoners ontvingen dit nieuws tijdens een drukbezochte online buurtbijeenkomst van De Roef. 

Na de kerstvakantie gaat het gebouw de lucht in en rond 6 februari wordt het hoogste punt bereikt

Gebouw in het nieuwe jaar de lucht in
Dat de werkzaamheden voor De Roef zo voorspoedig verlopen, heeft deels te maken met het weer. Tim Schreurs van SURE Projectmakers lichtte dat toe tijdens de buurtbijeenkomst: “Er waren weinig regendagen en het was niet al te koud. Zo nu en dan een zonnetje hielp ook om bijvoorbeeld het beton snel te laten drogen.” De werkzaamheden gaan dit jaar door tot en met woensdag 22 december. De vloer voor de begane grond is voor Kerstmis nog klaar. Daarna start de vakantie en op maandag 10 januari gaat het gebouw de lucht in.
 
In vijf weken wordt het casco geplaatst en begin februari komt het dak op de tweede verdieping. Dan bereikt het nieuwe gebouw ook het hoogste punt. Zodra het geraamte staat, volgt het houtskelet en daarna de gevels en de kozijnen. Vervolgens wordt alles afgetimmerd en afgemetseld. Eind april is het gebouw wind- en waterdicht en dan kan ook de binnenkant afgemaakt worden. Op 1 september wil MFC De Roef de deuren van het nieuwe gebouw openen met een feestweek.

Combinatie van zorg, welzijn en ontmoeten
In het nieuwe gebouw van De Roef komen huisartsen, Zorgdat en andere organisaties die gaan samenwerken op het gebied van Positieve Gezondheid. Bestuursvoorzitter Hans Alfons legde dit tijdens de buurtbijeenkomst uit. “Een van de huisartsen vertelde me laatst dat twintig procent van haar patiënten tachtig procent van haar tijd vragen. Het zou mooi zijn als ze die mensen niet alleen medisch kan helpen maar ook door zich lekkerder te laten voelen. Ze kan veel makkelijker doorverwijzen naar Zorgdat of verenigingen die in het gebouw zitten.”
 
“We gaan ervoor zorgen dat mensen zich welkom en fijn voelen in De Roef. Met bijvoorbeeld grote ramen waardoor je ziet hoe gezellig het binnen is. Of een kopje koffie voor maar 1 euro en een goedkope maaltijd. We zijn nu bezig met het uitwerken van de ideeën en gaan daarbij ook nog het verenigingsleven betrekken. Eind mei weten we meer en dan is alles klaar als we opengaan op 1 september.”

MFC de Roef
Het gebouw krijgt veel ramen en een open uitstraling. Iedereen is welkom voor een kopje koffie.

Nieuwe rol De Roef
Tijdens de buurtbijeenkomst waren ook wethouders Jeroen de Jong en Gert-Jan van Noort aanwezig. Beide wethouders zijn betrokken bij het project MFC De Roef. Wethouder De Jong maakte van de gelegenheid gebruik om onder meer het oude en het nieuwe bestuur te bedanken. “De Roef had een nieuwe rol nodig om de wijk weer meer te bieden. Dit was een zoektocht, maar we mogen trots zijn op de uitkomst. En laten we niet vergeten, De Roef is jarenlang een begrip geweest. Ik weet zeker dat als we straks het nieuwe gebouw instappen, we ook de oude Roef terugzien.”
 
De Jong vindt het ook fijn om te zien dat de buurt zo betrokken is bij de plannen en dat de buurt ook meegenomen is in de ontwikkeling. “Ik gebruik De Roef vaak als voorbeeld voor hoe buurtparticipatie bij een nieuwbouwproject moet zijn. We hebben straks een cadeautje voor de wijk. Een laagdrempelige plek waar je al je vragen kunt neerleggen, lekker kunt eten of drinken en cultuur kunt meemaken. Dat is wat het bestuur voor ogen had en wat er ook echt uitkomt.”
 
Wethouder Van Noort vulde aan: “Ik vind het heel erg mooi dat we dit kunnen doen in Harderwijk. Als gemeente willen we mensgericht werken en geluksgericht werken. De Roef is een mooi voorbeeld van hoe die manier van denken bij elkaar komt. We zijn er heel erg blij mee.”

Open ontmoetingsruimte en theaterzaal
In het nieuwe gebouw krijgt de ontmoetingsruimte een belangrijke rol. Voorzitter Hans Alfons lichtte dat toe tijdens de online buurtbijeenkomst. “We willen straks echt de huiskamer van de wijk zijn. Iedereen kan gewoon binnenlopen voor een lekker kopje koffie of een goed gesprek.” In het gebouw is er straks een grote ontmoetingsruimte met uitzicht op de dierenweide en een plein. Er zijn grote tafels waar verenigingen gezellig een drankje kunnen doen en er is ruimte om te werken voor bijvoorbeeld studenten en ZZP’ers. Natuurlijk is er een biljart dat verreden kan worden.
 
In het midden van de ontmoetingsruimte komt straks een grote podiumtrap met aan de zijkant een glijbaan voor de jeugd. “We willen daar ook een groot scherm ophangen zodat de jeugd kan gamen. En aan de andere kant van de trap komt een grote boekenkast voor boekenruil.” De podiumtrap is dus multi-inzetbaar en zelfs ook te gebruiken voor bijeenkomsten. Denk aan een politiek café waar iedereen bij kan binnenlopen of een cultureel evenement. Een ander deel van de ontmoetingsruimte is te gebruiken als theaterzaal. De zaal is flexibel en zo geluidsdicht mogelijk. Er komt een houten dansvloer zodat ook de dansscholen er gebruik van kunnen maken.
 
Ideeën voor het gebruik van de nieuwe ontmoetingsruimte zijn altijd welkom. Geef ze door via deroefharderwijk.nl of 0341 – 433966. 

MFC de Roef
Er komt een multi-inzetbare podiumtrap in het midden van de ontmoetingsruimte van De Roef
MFC de Roef theaterzal
De Roef krijgt een theaterzaal met dansvloer.