Meertaligheid gevierd op RSG Slingerbos | Levant en OBS Het Talent

Leerlingen van RSG Slingerbos | Levant en van de OBS Het Talent in Harderwijk hebben de meertaligheid gevierd door deel te nemen aan een internationaal project “Reaching Out through Skype”. 

Daarbij hebben 7 scholen uit 6 landen elkaar via skype ontmoet

Het project is een initiatief van het Litouws Cultureel Centrum en wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Europese Commissie.
 
Op 12 oktober hebben de wereldklassen van 2 havo, en 2 en 3 mavo van RSG Slingerbos gymnasiasten uit Litouwen, Georgië en Hongarije via skype ontmoet. Daarmee hebben zij een reeks skype-sessies afgerond die vorige week door OBS Het Talent was gestart. Het thema van het project was “Theater”. Via skype vertelden leerlingen van verschillende leeftijden elkaar over hun eigen leven, hun land en hun cultuur. Dat deden zij in het Engels en ook in hun eigen taal, want het koesteren van je eigen taal en het leren van andere talen is een van de doelen van dit project.
 
Tijdens de presentaties op 12 oktober waren de initiatiefnemer van dit project, directeur Litouws Cultureel Centrum, Saule Gaizauskaite en de heer Hugo Keizer, Language Officer van de Europese Commissie, aanwezig. Van te voren hadden de leerlingen zich georiënteerd op de landen waarmee ze contact hadden. Ze hadden ook mooie posters gemaakt om hun verhaal te illustreren. Juist door de verschillende stijlen van presenteren werden de leerlingen nieuwsgierig naar elkaar.
 
Het is op deze wijze gelukt om jongeren met verschillende achtergronden en uit verre streken met elkaar te verbinden, zodat zij elkaar kunnen inspireren om verschillende talen te leren. Immers “Meertaligheid is het middel om een groter intercultureel begrip voor elkaar te krijgen; het is een belangrijk element in het rijke culturele erfgoed van Europa”, aldus de Europese Commissie.
De sessies zijn voorbij en het contact is gelegd. In het tweede deel van het project gaan de leerlingen een gezamenlijke fototentoonstelling maken die langs alle betrokken landen zal toeren.
 
Alle scholen hadden op eigenzinnige wijze hun presentaties voorbereid. Zo brachten deze verschillende skype-sessies op school over en weer al veel verschillen in taal en cultuur aan het licht, maar vooral plezier in het contact met leeftijdgenoten in verschillende delen van Europa.
 


RSG wereldklas harderwijk