Wees voorzichtig met vuurwerk

Vuurwerk mag verkocht worden op 28, 29 en 30 december 2017. Op zondag 31 december mag er geen vuurwerk verkocht worden. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts.

De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de gestelde tijden is € 100,-. Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt.

Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstraf van bijvoorbeeld 6 uur in plaats van gevangenisstraf). Als je verboden illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel € 400,- of als je onder de 18 jaar bent 20 uur werkstraf, let op dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt.
 
Politieoproep voor tips en informatie
De politie roept inwoners op om tips en informatie over illegaal vuurwerk en klachten over overlast of schade door vuurwerk actief te melden. De plaatselijke politieteams nemen waar actie of een onderzoek instellen. Wanneer daders worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Het is hierbij van belang dat aangifte wordt gedaan. Aangifte kan bij voorkeur via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
 
Tips om vernielingen en brandstichtingen te voorkomen
Schade door vuurwerk ontstaat gemakkelijk en vaak ook onbedoeld. U kunt zelf een aantal acties ondernemen om schade door vuurwerk maar ook door vernielingen en brandstichtingen zoveel mogelijk te voorkomen:
  • Zorg dat alle brandbare materialen achter slot en grendel staan.
  • Zet uw afvalcontainer in de schuur of op minder toegankelijk plaatsen.
  • Zet geen oud papier op straat.
  • Zet geen afval naast ondergrondse afvalcontainers.
  • Sluit tijdens de jaarwisseling alle ramen van uw woning.
  • Verlaat u op oudejaarsavond uw woning, doe dan deuren op slot, laat een lamp branden en vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden.
  • Zet uw oude kerstboom niet op straat. Het is een makkelijk doelwit voor brandstichting.
  • Bent u aan het verbouwen? Haal uw (bouw)container weg of sluit deze goed af.
Opruimen vuurwerk
Een groot deel van de ongelukken rondom de jaarwisseling vindt plaats op Nieuwjaarsdag. Kinderen spelen met vuurwerk dat niet is afgegaan en kunnen zich ernstig verwonden. Helpt u daarom mee om opgeruimd het nieuwe jaar in te gaan? U kunt vuurwerkresten aanbieden bij het restafval in de grijze container.
Vuurwerk dat niet is afgegaan kunt u nat aanbieden op de Milieupark aan de Daltonstraat. Wij dragen ook ons steentje bij aan de opruimwerkzaamheden door vanaf 1 januari extra te vegen.  
 
Belangrijke telefoonnummers
1-1-2 als elke seconde telt.
0900 - 8844 geen spoed, wel politie

Vuurwerk Harderwijk