'We willen laten zien dat geloven een feest is’

Door Petronella van het Goor - Een kerk vol kinderen. De droom van elke gemeente. In de Regenboog in Drielanden is het vier avonden per jaar raak. Partyvibes noemen ze het. “Een kinderbijbelclub 2.0 eigenlijk”, zegt Manda Weijma, vrijwilliger van het eerste uur. Samen met Moniek Foppen en predikant Pieter Both het kernteam van de ‘vibes’.

Het idee ontstond in een coronazomer. Kerkwerker Jan Kramer wilde ‘iets’ organiseren voor de kinderen in de wijk. Daaruit ontstond Summervibes

Een ochtend vol vermaak. “Veel vakanties gingen niet door, gezinnen bleven thuis. Wij hadden de ruimte om kinderen te vermaken, vakantie met hen te vieren en we hadden de wens”, zegt Both. Summervibes sloeg aan, de ochtenden werden druk bezocht. In diezelfde periode haakte een van de twee laatste vrijwilligers van Kidspoint af. Een interkerkelijk kinderprogramma dat al vijftien jaar bestond.

“Daar baalde ik van, want mijn eigen kinderen hadden net de leeftijd om mee te doen, maar in mijn eentje zag ik het niet zitten. Ik ging naar Pieter om te zeggen dat ik er ook mee stopte”, aldus Weijma. Pieter, die droomde van een jaar lang Summervibes, wilde een doorstart. “Ik zei, ik wil met jou die kar wel trekken. Dan doen we het samen.” Later kwam Moniek Foppen erbij. Het resulteerde in Partyvibes. Een kinderprogramma voor groep 1 tot en met groep 8. Georganiseerd door de hervormde wijkgemeente Regenboog, bedoeld voor alle kinderen. Kerkelijk of niet-kerkelijk. Gelovig of niet-gelovig.

American Party
De eerste keer, 25 maart 2022, kwamen er 120 kinderen, de vorige keer op 10 juni waren er 140. Op vrijdagavond 30 september is de volgende avond. De formule is simpel. Een podiumprogramma, samen eten en per leeftijdsgroep leuke workshops of spelletjes. “Vooral het samen eten is favoriet. De ouders of kinderen maken zelf iets klaar en delen dat met iedereen. Een soort American Party. De kinderen vinden het geweldig. Opscheppen wat je wilt en geen ouder die zegt dat je ook groente moet eten of dat je bord leeg moet”, zegt Weijma.

Both ziet hoe belangrijk het is om de kerk ‘leuk’ te maken. “Het is een roeping om het evangelie uit te delen aan jonge kinderen en gezinnen. Ik geloof dat je een kind iets onthoudt als je hem of haar geen kennis laat maken met het geloof.” Met partyvibes willen ze laten zien dat geloven ook echt een feest is. “Het is mijn droom dat kinderen hun ouders meenemen naar de kerk. Dat hun enthousiasme iets aanwakkert, ouders nieuwsgierig maakt.”

De volgende Partyvibes is op vrijdagavond 30 september. De inloop is om 17.45 uur en het programma is om 19.30 uur afgelopen. Vooraf opgeven mag, maar is niet nodig. Voor meer informatie, kijk op www.regenboog.hervormdharderwijk.nl.

Naast de Partyvibes voor kinderen, is er ook Familyvibes voor gezinnen. Dezelfde formule, maar dan voor het hele gezin. Een podiumprogramma en, uiteraard, samen eten. De eerste Familyvibes is op zondagmiddag 2 oktober.

Partyvibes de Regenboog Harderwijk