'We missen nog een haring- en een palingboer'

Hij is nog net zo enthousiast als dertien jaar geleden, toen hij voor het eerst mede-organisator was van MultiCulti Harderwijk. Toen werd het nog gehouden in wijkcentrum De Roef. 

De wijkvereniging Stadsweiden had het een paar jaar daarvoor opgezet.

"In 2004 vertelden ze dat ze moesten stoppen met het organiseren van die dag, vanwege het gebrek aan samenwerkingspartners. Wij als Stichting Bevordering Betrokkenheid Harderwijk (SBBH), hebben toen meteen aangegeven dat we graag wilden helpen. Een evenement als MultiCulti is te mooi om te laten gaan", zegt voorzitter Ahmet Nazligul. Drie jaar later, in 2007, nam de stichting de hele organisatie van de dag over en tot op de dag van vandaag met veel plezier.

"We missen de Chinezen en de Duitsers, volgens mij is verder elke cultuur wel vertegenwoordigd", zegt Nazligul lachend. "O,  en de haring- en palingboer, de typische Nederlandse cultuur, maar die zijn op zaterdag veel te druk." Zelfs de gemeente Harderwijk en de politie hebben zaterdag een kraam gehuurd aan de Parkweg. "Ik heb ze uitgenodigd. 'Niet alleen kennismaken als er gedonder is', zei ik. Ook de ontmoeting zoeken bij dit soort gelegenheden."

Waar hij zelf het meest naar uitziet, is de ontmoeting.

"En het (wees)kinderkoor ‘Mwangaza’  uit Oeganda. Die hadden we vorig jaar voor het eerst. Ik zag op facebook dat ze opgetreden hadden in kerk de Regenboog en ik kende degene die het daar georganiseerd had. Ik heb toen meteen contact opgenomen, want dat koor moest ik hebben. Dit jaar dus weer." Het koor gaat jaarlijks op tournee om geld in te zamelen voor onder meer het weeshuis.

Naast het zien en horen van allerlei culturen, is er tijdens MultiCulti ook altijd de gelegenheid om cultuur te proeven.

"De vorige jaren heb ik Bosnische- en Poolse gerechten gegeten die echt heel lekker waren." Of hij de Nederlandse keuken ook kan waarderen? "Ja, ik vind hutspot lekker. Zuurkool niet hoor, veel te zuur." Nazligul zegt gezegend te zijn met een vrouw die heel lekker kan koken en dat misschien daarom de Turkse keuken favoriet blijft.

Waarom eigenlijk heel Harderwijk even langs moet komen?

"Je leert van elkaar. Als je thuis op de bank blijft zitten, kom je er nooit achter wie je buurman is en met welke culturen je allemaal samen leeft. Het is van elf tot zes. Kom gewoon een uurtje."

                                                          Kijk hier voor meer informatie over het evenement. 

Voor wie de Chinese- of Duitse cultuur nog wil promoten, er zijn nog kraampjes over.  "Ik ben voor alle vragen over MultiCulti te bereiken op 0645552877", aldus Nazligul.


 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info