Watertaxi verbindt Harderwijk en Zeewolde over het Wolderwijd

Door Harry Schipper – Met een watertaxi over het Wolderwijd snel de afstand tussen Zeewolde en Harderwijk overbruggen? Vanaf aankomende zomer kan dat al, want dan start er een pilot met de watertaxi.
 

Watertaxi draait deze zomer proef tussen Harderwijk en Zeewolde

Als die pilot slaagt gaat de watertaxi ook personen vervoeren tussen andere gemeenten die aan de Randmeren liggen, zoals Horst (Ermelo), Nulde (Putten) en Nunspeet.

De pilot met de watertaxi draait vanaf twee weken voor de zomervakantie tot twee weken erna. De gemeenten Zeewolde, Harderwijk en Ermelo doen eraan mee, evenals de provincies Flevoland en Gelderland en de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren. Zij zijn allemaal geïnteresseerd en zien een watertaxi als een goede mobiliteitsaanvulling en recreatieve toevoeging.

Aan de watertaxi worden door de overheden wel eisen gesteld: zo moet ie representatief en duurzaam zijn en het liefst ook schoon en stil. Klein dingetje nog: er moet nog een marktpartij worden gevonden die zo’n boot voor de taxidienst wil inzetten en ook wil exploiteren.

De meest geschikte ondernemer die zich aanbiedt, krijgt voor het zomerse proefdraaien wel een eenmalige overheidsbijdrage van 65.000 euro, omdat de verwachting is dat de pilot anders niet van de grond komt. Vijftig mille hiervan wordt gereserveerd voor de infrastructuur en exploitatie en de resterende vijftien mille voor de communicatie. Harderwijk draagt 15.000 euro bij aan de pilot.

Na afloop ervan wordt gekeken of er een businesscase kan worden opgezet, die in principe moet draaien zonder overheidsbijdrage.