Waterfrontbewoners bezorgd over gevaarlijk hoge kades

Door Harry Schipper – Bewoners in het Waterfront hebben bij de VVD hun zorgen geuit over de gevaarlijke situatie bij de vaak hoge kades in hun woongebied.

De bewoners willen graag dat er overal reddingsboeien worden opgehangen, omdat ze bang zijn dat wanneer er kinderen, maar ook volwassenen die niet goed kunnen zwemmen, in het water vallen ze er niet zonder hulp weer uit kunnen komen.

VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg kaartte namens de Waterfrontbewoners de onveilige situaties aan tijdens de commissie Ruimte. “Zeker in de koude periode ontstaan er gevaarlijke situaties door de hoge waterkanten”, stelde hij. Hij vroeg daarom aan wethouder Bert van Bijsteren of hij bekend is met het probleem. En of het mogelijk is om op gevaarlijke plekken reddingsboeien op te hangen, ‘omdat het dan heel moeilijk is om uit het water op de kant te komen’.

Van Bijsteren liet weten dat hij ‘natuurlijk bekend is met de hoge kades’. Volgens hem heeft de gemeente voor de veiligheid langs de kademuren nog geen beleid ontwikkeld. “En dat is wel noodzakelijk”, voegde hij daaraan toe.

De wethouder vertelde dat wel alle wettelijke verplichtingen omtrent veiligheid door de gemeente zijn genomen, zoals afscheidingen bij bruggen. Hij wees erop dat ook overal langs de kades trapjes zijn aangebracht, om uit het water op de kant te kunnen klimmen. Maar reddingsboeien had de gemeente nergens meer geplaatst, ‘want die verdwijnen door vandalisme’.

Niettemin beloofde de wethouder, ‘gezien de zorgen van de Waterfrontbewoners’ met hen in gesprek te gaan, ‘om te bezien of er meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn’.